«Λιώνουν» τα παιδιά σας στο διαδίκτυο; Δε λένε να αφήσουν το κινητό τηλέφωνο από τα χέρια τους; Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με πληροφορίες που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν σχεδόν αδύνατον. Αρκεί να το μάθετε να πληκτρολογεί τις σωστές διευθύνσεις. Γιατί, αυτό είναι το μυστικό στο διαδίκτυο. Να πηγαίνεις εκεί που εσύ θες, εκεί που υπάρχει ποιοτική διασκέδαση ή μόρφωση. Και όχι να σε πηγαίνουν οι μηχανές αναζήτησης εκεί που θέλουν οι διαφημιστές. Εντοπίστε κυρίες και κύριοι τι θα θέλατε να διαβάζει ή απλά να παρακολουθεί το παιδί σας στο διαδίκτυο και προσπαθήστε ευγενικά να του δείξετε τον δρόμο για την ορθή χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών.
Καλό είναι το netflix, αλλά δεν έχει μόνο η Αμερική κινηματογραφική παραγωγή. Υπάρχουν και ελληνικά κανάλια, όπως το netwix που κάνουν επαγγελματική δουλειά, απευθυνόμενη κυρίως στους πιο νεαρούς χρήστες. Είναι καλό για να χαλαρώνουν, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Οι νέοι μας θα πρέπει να μάθουν και διευθύνσεις όπως το mathesis. Όπου παραδίδονται με τρόπο οργανωμένο και επαγγελματικό διαδικτυακά μαθήματα. Ιδανικά για νέους, αλλά και για μεγαλύτερους που θέλουν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους.
Είναι πραγματικά αδιανόητο να μένει αναξιοποίητος ένας τέτοιος πλούτος γνώσεων. Μια τεράστια δανειστική βιβλιοθήκη στη διάθεσή σας, όποια ημέρα και ώρα εσείς το θελήσετε. Χωρίς περιορισμούς και χωρίς ελέγχους. Γνώση οργανωμένη, όμως, και όχι αποσπασματική. Γιατί πολύ φοβάμαι πως ο τρόπος με τον οποίο έχουν οργανωθεί και λειτουργήσει τα σχολεία μας τα τελευταία χρόνια έχει διαλύσει τη γνωστική συνέχεια και συνέπεια που είναι απαραίτητη για να μάθουν οι νέοι να προετοιμάζονται με τρόπο αποτελεσματικό για τις αποστολές και τις προκλήσεις της ζωής.
Δεν αρκεί μόνο να ξέρεις κάτι, έχει τεράστια σημασία το πριν και το μετά. Το πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να γίνει και τι επιπτώσεις είχε. Έτσι έμαθαν οι άνθρωποι να σκέφτονται. Με αυτόν τον τρόπο και δια της εμπειρίας έμαθαν και κατέκτησαν τον κόσμο. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ακολουθήσουμε τον δρόμο της φύσης και με την τεχνολογία. Άλλωστε, αν η φύση δεν το «ήθελε» η τεχνολογία απλά θα ήταν εκτός των δυνατοτήτων του ανθρώπινου μυαλού. Εναπόκειται σε εμάς να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά.
Θέλετε τα παιδιά σας ή εσείς να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή να γνωρίσετε περισσότερα για ένα γνωστικό αντικείμενο; Πραγματικά οι επιλογές είναι απεριόριστες. Και δεν είναι ανάγκη να μείνετε το youtube. Υπάρχουν και σελίδες πανεπιστημίων με μαθήματα ανοικτά στο κοινό από τον προσωπικό υπολογιστή και το σπίτι του καθενός ή το πρόγραμμα edx στο οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Η εγγραφή και η πρόσβαση στη γνώση είναι ελεύθερη και δωρεάν, πληρώνετε μόνο ένα σχετικά μικρό αντίτιμο αν θέλετε να έχετε και το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Κάτι σαν αναμνηστικό από ένα ταξίδι στη γνώση και μια συνεισφορά στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα για να το συνεχίσουν.
Καλά είναι τα βιντεάκια με τις φάρσες και unboxing, αλλά ακόμη καλύτερα είναι τα πραγματικά επιμορφωτικά προγράμματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Μάθετε στο παιδί σας να ψάχνει για τη γνώση με τρόπο σύγχρονο ο οποίος μπορεί να του τραβήξει το ενδιαφέρον. Και ανοίξτε μετά συζητήσεις μαζί του για τι έμαθε. Γιατί αυτή θα είναι η ανταμοιβή του. Όταν νιώσει την ικανοποίηση που του προσφέρει η στιγμή που θα λύσει ένα πρόβλημα των γονιών του.