Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Washington Post, και έθεσε ως στόχο ανάπτυξης η Ελλάδα να φτάσει το 3% το 2020. Επίσης τόνισε ότι στόχος είναι σε τέσσερα χρόνια από τώρα η κοινή γνώμη να λέει πως η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα από εκείνη που παρέλαβε.
Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι υπάρχει «συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ» για να υπάρξει μια μαζική αποφόρτιση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αναφερόμενος στις περικοπές φόρων παραπέμπει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και τη μείωση από το 2020 της εταιρικής φορολογίας στο 24%.
Χαμηλή φορολογία
«Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Θα έχουμε και χαμηλότερη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους», λέει, προσθέτοντας ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνεις τη φορολογική συμμόρφωση. Κυνηγάς την “χαμηλή” φοροδιαφυγή σε ταβέρνες και καφετέριες με το να ενθαρρύνεις τους πολίτες να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά».
Προσθέτει πάντως σχετικά ερωτηθείς ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και αρκετοί πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους και για αυτό κυνηγάμε και τις δύο κατηγορίες. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή αρκετά αποτελεσματική και στους μεγάλους και στους μικρούς φοροφυγάδες».
Όσα είπε για το προσφυγικό και τη στάση Ερντογάν
Για το προσφυγικό και τη στάση Ερντογάν , ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος «θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα της στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη. Έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως μοχλό πίεσης για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία».
Αναφερόμενος στις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ο κ. Μητσοτάκης λέει: «οι υπερπτήσεις είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν βοηθητικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας».
Τέλος στην ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του ως έναν μη λαϊκιστή φιλοδυτικό, φιλονατοϊκό πρωθυπουργό;» ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Αυτή είναι εύλογη περιγραφή. Έχω παλέψει σκληρά κατά του λαϊκισμού στην πολιτική μου καριέρα. Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή προσηλωμένη στο αποτέλεσμα, μη λαϊκιστική κυβέρνηση».