ΗΠΑ: Όχι μια αλλά τρεις περιπτώσεις πρώην προέδρων των ΗΠΑ κόντεψαν να αποπεμφθούν και να «ξηλωθούν» πριν τελειώσει η θητεία τους. Αλήθεια σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα θα μπορούσε κάποιος πρόεδρος να αποχωριστεί νόμιμα το οβάλ γραφείο; Η απάντηση είναι ναι, και αυτό γιατί στο αμερικανικό σύνταγμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και δημόσιοι λειτουργοί μπορούν να αποπεμφθούν αν κριθούν ένοχοι για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρότερα παραπτώματα.
Ποιοι αποφασίζουν για την αποπομπή προέδρου
Την τελική κρίση βέβαια έχουν: Η Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι η μόνη που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες, αλλά και η γερουσία που είναι αρμόδια για να επικυρώνει τις κατηγορίες. Στην περίπτωση τώρα που τα 2/3 των γερουσιαστών κρίνουν ένα πρόσωπο ένοχο τότε αποχωρεί από τη θέση που κατέχει. Στη συνέχεια για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι μισοί βουλευτές.
Σήμερα το Δημοκρατικό κόμμα ελέγχει την Βουλή των αντιπροσώπων με 235 βουλευτές, (συνολικά είναι 435), όμως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ελέγχει τη Γερουσία με 53 γερουσιαστές ( στο σύνολο είναι 100). Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χάσει τα ηνία καθώς υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχα ο αριθμός των γερουσιαστών.
Πότε επιχειρήθηκε για πρώτη φορά αποπομπή προέδρου
Όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά αποπομπή προέδρου ήταν το 1868, κατά του Άντριου Τζόνσον και το 1998 κατά του Μπιλ Κλίντον. Ο Τζόνσον είχε κατηγορηθεί τότε για παραβίαση του συντάγματος καθώς επιχείρησε να αντικαταστήσει τον υπουργό Πολέμου της χώρας γιατί δεν συμφωνούσαν. Από την άλλη ο Κλίντον είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης καθώς κατέθεσε ψευδώς για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με την τότε υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι.
Και στις δύο περιπτώσεις οι δύο πρώην πρόεδροι γλίτωσαν στο παρά πέντε την αποπομπή καθώς δεν συμπληρώθηκαν οι απαιτούμενοι ψήφοι από τη Γερουσία. Βέβαια υπήρξε μια και μοναδική αποπομπή προέδρου το 1974, αυτή του Ρεπουμπλικάνου Ρίτσαρντ Νίξον. Η πρόταση μομφής εναντίον του οδήγησε πράγματι στην ανατροπή του και μάλιστα πολύ κοντά από την εκλογή του, αλλά δεν ολοκληρώθηκε καθώς πρόλαβε να παραιτηθεί εκτεθειμένος από το σκάνδαλο Watergate.
Έρευνα για αποπομπή Τραμπ
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι η Βουλή ξεκινά μια επίσημη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η Βουλή, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει αν ο Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.
“Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρά προς μια επίσημη έρευνα παραπομπής”, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. “Ο προέδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”, πρόσθεσε.