Ελλάδα

Φιάσκο: Η “μεγαλύτερη φυτεία κάνναβης” κινδυνεύει να στοιχίσει 500.000 ευρώ στην Ελληνική Αστυνομία

Μια επιχείρηση της Αστυνομίας εξελίχθηκε σε φιάσκο και δεν αποκλείεται να κοστίσει πολύ ακριβά στο Ελληνικό δημόσιο.

Το καλοκαίρι του 2018 η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε καταστροφή 10.564 δενδρυλλίων κάνναβης. Η υπόθεση έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου στο χωριό Καλλίθηρο Καρδίτσας και παρουσιάστηκε αρχικά από την ΕΛ.ΑΣ. ως μεγάλη επιτυχία. «Μετά από συντονισμένη αστυνομική δράση, εντοπίστηκε η μεγαλύτερη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης ως τώρα στην ελληνική επικράτεια», είχαν δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου τοπικοί αξιωματικοί. «Ο εντοπισμός της φυτείας, η εκρίζωση και κατάσχεση πάνω από 10.500 δενδρυλλίων κάνναβης, αλλά και η σύλληψη του καλλιεργητή, αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στην οργανωμένη καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών», ανέφεραν.

Τα φυτά είχαν ύψος από 0,3 έως 1,7 μέτρα. Ως ιδιοκτήτης της φυτείας συνελήφθη ένας 44χρονος, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του ανιψιού του, 24 ετών, στο όνομα του οποίου ήταν δηλωμένο το χωράφι. Θα έλεγε κανείς ότι μέχρι τώρα όλα ακούγονται φυσιολογικά. Ωστόσο δεν είναι. Οι δύο αγρότες, που είδαν τα φυτά τους βιομηχανικής κάνναβης να καταστρέφονται κατέθεσαν αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι καταστράφηκαν οικονομικά και διεκδικώντας αποζημίωση 400.000 ευρώ. Παράλληλα, είχαν καταθέσει αγωγή προσωπικά κατά του τότε αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, ζητώντας 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Τι αναφέρουν οι αγρότες

Σε βάρος των δυο αγροτών σχηματίστηκε κακουργηματική δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας Περί Ναρκωτικών, ωστόσο οι ίδιοι δήλωσαν από την αρχή ότι η φυτεία ήταν νόμιμη. Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 44χρονος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και ο μη εχέφρων και ο απολύτως επιπόλαιος και μη έχων συναίσθηση των ευθυνών του, όταν θα έβλεπε στο κέντρο του Καλλιθήρου, υπό το φως της ημέρας και επί μακρό διάστημα να καλλιεργείται έκταση 3.500 τ.μ. με 11.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ορατά πανταχόθεν σε σειρά και σε συγκεκριμένη απόσταση το ένα του άλλου, όσο περίεργος ή αφελής και εάν ήταν, θα ρωτούσε τι ακριβώς συμβαίνει και τι ακριβώς γίνεται και ιδίως εάν τρελάθηκε κάποιος κακοποιός και προβαίνει δημοσίως σε καλλιέργεια ινδικής κάνναβης».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι: «Οι δε ιθύνοντες της Αστυνομίας θα μπορούσαν απλά να προστρέξουν διαδικτυακώς στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία είναι αρμόδια να δημιουργεί και συντηρεί το μητρώο καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης και να δουν εάν ο καλλιεργητής ήταν εγγεγραμμένος σε αυτό».

Αφού απολογήθηκαν στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο δεν έμειναν άπραγοι και πέρασαν στην αντεπίθεση.Κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καρδίτσας αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας 400.000 ευρώ για τη μεγάλη οικονομική ζημία που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν. Στην δικογραφία αναφέρεται ότι στο χωράφι είχαν σπείρει βιομηχανική κάνναβη του είδους Cannabis sativa I, με περιεκτικότητα σε τετρα-υδροκανναβινόλη μικρότερη του 0,2%. Στα επίσημα έγγραφα σημειώνεται ότι ο 24χρονος είχε καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θεσσαλία αίτηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης και είχε λάβει την υπ. αριθμ. 1543/24.5.2018 Προέγκριση Καλλιέργειας Βιομηχανικής Κάνναβης από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου του Νομού Καρδίτσας.

Ο ίδιος δηλώνει ότι εγγράφτηκε στο μητρώο καλλιεργητών Βιομηχανικής Κάνναβης του Υπουργείου κι έπειτα εισήγαγε νόμιμα τους σπόρους, «υπό τα όμματα όλων και δημοσίως και υπό το φώς της ημέρας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων γεωπόνων». Επιπλέον, δύο εβδομάδες πριν από την αστυνομική επιχείρηση, είχε καταθέσει αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να λάβει επιδότηση, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις. Η αποζημίωση των 400.000 ευρώ που ζητείται από το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίστηκε με βάση το κόστος της επένδυσης και την προσδοκώμενη απόδοση της καλλιέργειας, αν δεν ξηλωνόταν από την ΕΛ.ΑΣ.

Με δεύτερη αγωγή στα αστικά δικαστήρια, οι δύο αγρότες ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση προσωπικά από τον τότε αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας. «Μας παρουσίασε ως επικίνδυνους εμπόρους ναρκωτικών. Ότι δηλαδή η καλλιέργεια ήταν η μεγαλύτερη παράνομη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στην Ελλάδα και εμείς οι μεγαλύτεροι χασισοκαλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα», αναφέρουν. Οι δύο αγωγές πρόκειται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση της. Συγκεκριμένα τονίζει ότι οι οι τοπικοί αστυνομικοί λειτούργησαν σύννομα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του εισαγγελέα. Επίσης, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι οι κατηγορούμενοι κατά τον έλεγχο δεν επέδειξαν έγγραφα, τα οποία να πιστοποιούν τη νομιμότητα των καλλιεργούμενων φυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο