Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Δημοσιογράφος ο φερόμενος αεροπειρατής της TWA – Αφέθηκε ελεύθερος

ΕΛΑΣ: Ο 65χρονος Λιβανέζος που συνελήφθη στη Μύκονο δεν είναι ο καταζητούμενος τρομοκράτης.

ΕΛΑΣ: Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση της σύλληψης του «αεροπειρατή της TWA» στη Μύκονο, καθώς ο 65χρονος Λιβανέζος δεν είναι καταζητούμενος τρομοκράτης αλλά δημοσιογράφος. Ο 65χρονος Λιβανέζος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη όταν έφτασε στη Μύκονο με κρουαζιερόπλοιο.

Τότε, κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα διαβατήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είχε προκύψει ότι τα στοιχεία του ήταν τα ίδια με εκείνα του καταζητούμενου από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες έχουν εκδώσει και ένταλμα σε βάρος του για την αεροπειρατεία του ‘85 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Ο συλληφθείς, από την πρώτη στιγμή, επέμενε ότι είχε γίνει λάθος. Οι λιβανικές αρχές έκαναν και διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό και παρέδωσαν έγγραφο που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του: πως καμία σχέση δεν έχει με την αιματηρή αεροπειρατεία που σόκαρε τον κόσμο πριν από 34 χρόνια. Πρόκειται για έναν έγκριτο δημοσιογράφο του Λιβάνου. Ο 65χρονος φιλοξενείται πλέον με μέριμνα των ελληνικών αρχών σε ξενοδοχείο της Σύρου, προκειμένου να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί από την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.

Η αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA

Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός. Στην πτήση 847 της TWA, από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη οι αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία. Ανάμεσα στους αεροπειρατές ήταν και ο 65χρονος Λιβανέζος. Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βυρηττό όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μετά από ένα πέρασμα από την Αλγερία επέστρεψαν στο Λίβανο.

Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο. Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρηττό όπου μετά από διαπραγματεύσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.