Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα μέσα επιτήρησης τόσο στα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορα.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: O υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha TV” και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες, περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ΄ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας: «Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».

Αναφορικά με τα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μένουν ανοιχτά ακόμη και σε περιόδους έντασης» επισημαίνοντας πως θα βρεθεί για πρώτη φορά με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας τα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς της».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε, ακόμα, πως η χώρα μας διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση μερικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστο Δήμα, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Τόνισε πως θα έχει υπογραφεί ως την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, και πως ίσως αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο η συμφωνία αναφέρεται στη χρήση του λιμανιού της Σούδας, μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία υποδομών ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στη Κεντρική Ελλάδα. «Το κατεξοχήν όφελος είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας μέσα από την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.