Κόσμος

Junko Tabei: Αφιερωμένο στην πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ το doodle της Google (vid)

Junko Tabei: Τα 80 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google.

Junko Tabei: Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου 2019 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γέννηση της Junko Tabei, της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ, και η Google την τιμά με το σημερινό της doodle.  H Junko Tabei γεννήθηκε σαν σήμερα το 1939 στο Μιχάρου, μια μικρή πόλη στο νομό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Ήταν το πρώτο από τα παιδιά της οικογένειας.

Ανακάλυψε την αναρρίχηση σε ηλικία των 10 ετών κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής στο όρος Nasu. Η οικογένεια της όμως δεν είχε τόσα χρήματα έτσι ώστε η Tabei να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ. Έτσι περιορίστηκε σε όσα μπορούσε να κάνει σε σχολικές εκδρομές.

Το σημερινό doodle της Google

Οι σπουδές της

Από το 1958 έως το 1962, η Tabei σπούδασε αγγλική φιλολογία και εκπαίδευση στο Showa Women’s University. Εκεί έγινε μέλος του συλλόγου ορειβασίας. Στο πανεπιστήμιο συναντήθηκε με μια ομάδα ανδρών φοιτητών που ήταν σε ένα αλπικό κλαμπ, στο οποίο επιθυμούσε να ενταχθεί. Μετά την αποφοίτησή της, η Tabei δημιούργησε το Ladies Climbing Club: Japan (LCC) το 1969. Το σύνθημα της λέσχης ήταν “Ας πάμε σε μια υπερπόντια αποστολή μακριά από τους εαυτούς μας” και ήταν το πρώτο του είδους στην Ιαπωνία.

Η Τάμπε δήλωσε αργότερα ότι ίδρυσε το σύλλογο ως αποτέλεσμα του πώς αντιμετωπίστηκε από άντρες ορειβάτες της εποχής. Μερικοί άνδρες, για παράδειγμα, αρνήθηκαν να ανέβουν μαζί της κάπου, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι έκανε αναρρίχηση μόνο για να βρει άντρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέβηκε σε βουνά όπως το όρος Fuji στην Ιαπωνία και το Matterhorn στις Ελβετικές Άλπεις. Μέχρι το 1972, ο Tabei ήταν αναγνωρισμένη ορειβάτης στην Ιαπωνία.

Αν και ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του βουνού Everest, η Tabei κάποτε είπε ότι προτιμά περισσότερο να την θυμούνται σαν το 36ο άτομο που κατάφερε να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. «Δεν είχα την πρόθεση να είμαι η πρώτη γυναίκα στο Everest», εξήγησε. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι έγραψε ιστορία όταν το 1969 όταν ίδρυσε στην Ιαπωνία την Λέσχη Αναρρίχησης για Κυρίες, αψηφώντας την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να καθαρίσουν το σπίτι.

Η αποστολή του Everest

Η αποστολή του Everest ξεκίνησε την άνοιξη του 1975 με 15 ορειβάτες και 6 Σέρπα. Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας ενώ έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Εκτιμάται ότι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ.

Σε υψόμετρο 2.743,2 μέτρα, η κατασκήνωσή τους θάφτηκε από μια χιονοστιβάδα. Μετά από 3 ημέρες ανάκαμψης, η Tabei συνέχισε με την άνοδο, φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής στις 16 Μαΐου 1975, συνοδευόμενος μόνο από τον Σέρπα Ang Tshering. Αφού επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής, έλαβε συγχαρητήρια από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα. «Χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι να μπορέσω να εγκατασταθώ στο σπίτι», θυμάται. «Η τρίχρονη κόρη μου φοβόταν όλες τις κάμερες».

Ενθουσιασμένη περισσότερο από την ορειβασία παρά από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, η Tabei συνέχισε να σκαρφαλώνει σε κορυφές, συμπεριλαμβανομένων των «επτά κορυφών» – των υψηλότερων κορυφών σε κάθε ήπειρο – όπως απεικονίζεται στο σημερινό Doodle. Η Tabei κατάφερε να ανέβει στις υψηλότερες κορυφές 76 διαφορετικών χωρών! Η Tabei ήταν παντρεμένη με τον Masanobu Tabei, έναν ορειβάτη που γνώρισε ενώ ανέβαινε στην Ιαπωνία το 1965. Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά: μια κόρη, τη Noriko και έναν γιο, τον Shinya. Η Tabei διαγνώστηκε με περιτοναϊκό καρκίνο το 2012. Ωστόσο, συνέχισε τις ορειβατικές δραστηριότητες της. Πέθανε σε νοσοκομείο στο Kawagoe στις 20 Οκτωβρίου 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο