Brexit: Μια συμφωνία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, αφήνοντας ανοικτό ένα παράθυρο ελπίδας για συμφωνία πριν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Εάν το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξαλειφθεί, μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές, τότε δεν θα χρειαζόταν, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσκόλληση στο backstop, το σχέδιο που διασφαλίζει ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά μετά το Brexit. «Όσον αφορά τις λεγόμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις, ας επιτρέψετε σε εμάς και τη Βρετανία να επιτύχουμε τους βασικούς στόχους του backstop… εάν υπάρξουν αποτελέσματα, δεν με νοιάζει το μέσο» τόνισε. «Εάν οι στόχοι επιτευχθούν όλοι, τότε δεν χρειαζόμαστε το backstop».
Το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου
Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται προσώρας στις 31 Οκτωβρίου. Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωκοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει. Από την πλευρά του, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής παρά μόνον «αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».