Κόσμος

“Πορθητής”: Φεύγει από την Κύπρο μετά το “Γιαβούζ”

"Πορθητής": Αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η "Yeni Safak".

Πορθητής“: Έπειτα από αρκετούς μήνες παρουσίας στα ανοιχτά της Πάφου, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή, επιστρέφοντας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak” στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, το Γιαβούζ που αναχώρησε πρώτο από την κυπριακή ΑΟΖ, θα παραμείνει στην Αττάλεια και είναι πιθανό να σταλεί για νέα γεώτρηση σε περιοχή νότια της Κύπρου, όπου το “Μπαρμπαρός” είχε διεξάγει έρευνες. Τέλος, όσον αφορά το “Ορούς Ρέις”, έχει αρχίσει ήδη το ταξίδι του για την ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στο “πλευρό” του πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η περιοχή την οποία θα αναλάβει να ερευνήσει.

Όπως τονίζει η “Yeni Safak”, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τις δραστηριότητες έρευνάς της, προσθέτοντας ότι “παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων που συνεχίζει ο άξονας Ευρωπαϊκή Κεντρική διοίκηση – Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει όλους τους σχεδιασμούς συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία

Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς πριν από λίγες ημέρες ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή η νέα τουρκική οδηγία δίπλα στο Καστελόριζο. Συγκεκριμένα, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας «κλειδώνει» μία τεράστια περιοχή στα νότια παράλια της Τουρκίας και ανατολικά του Καστελορίζου προκειμένου το ερευνητικό πλοίο «BILIM 2» να διεξάγει ωκεανογραφικές και κλιματολογικές μελέτες.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, ζητεί από τα παραπλέοντα σκάφη να τηρήσουν μεγάλη απόσταση από το «Bilim 2». Ουσιαστικά, η νέα οδηγία είναι η συνέχεια της προηγούμενης που είχε εκδοθεί την Παρασκευή για λογαριασμό του συγκεκριμένου πλοίου και έληγε σήμερα και στην οποία η Τουρκία δέσμευε τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου ως την Κρήτη, απομονώνοντας το Καστελόριζο.