Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία μας και εξοικονομεί πόρους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ανάρτησή του στο twitter, o πρωθυπουργός σχολίασε το αίτημα που κατέθεσε η χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αποπληρώσει το ακριβό τμήμα του δανείου του ΔΝΤ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα μας προκειμένου να αποπληρώσει το ακριβό τμήμα του δανείου του ΔΝΤ, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κείμενο που ανήρτησε στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι«σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ», προσθέτοντας: «Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ ήταν στόχος του ιδίου και της κυβέρνησής του καθώς όπως τονίζει«το είπαμε , το κάναμε: Η Ελλάδα προχωράει στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ».

Χρήστος Σταϊκούρας : Γιατί η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είχε επισημάνει ότι η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

  • Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
  •  Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  • Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
  • Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Τι σημαίνει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ- Ποια είναι η διαδικασία:

Η πρόθεση της Ελλάδας να πληρώσει τα 2,8 από τα περίπου 9 δισ. που χρωστά στο ΔΝΤ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί αρχικά από τα Δ.Σ του ESM και το EFSF που έχουν δανείσει από το 2012 έως και το 2018 περίπου 230 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας θα πρέπει να συναινέσει αφενός με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ η οποία βελτιώσει το προφίλ των αναγκών χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους εξοικονομώντας σε ετήσια περίπου 70 εκ ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να αποποιηθεί επίσημα του δικαιώματος του ως «προτιμητέος» πιστωτής να απαιτήσει την πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων.

Παράλληλα με τον ESM θα πρέπει να ενημερωθεί και το ίδιο το ΔΝΤ το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει – περισσότερο τυπικά – το ελληνικό αίτημα. Στην συνέχεια πρέπει αν εισηγηθεί την θέση του με επιχειρήματα και στο Eurogroup που θα πρέπει και αυτό αν εγκρίνει ομόφωνα το αίτημα πριν περάσει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο του την έγκρισή του από εθνικά κοινοβούλια πριν η διαδικασία ολοκληρωθεί.