Δημήτρης Ρίζος: Ήταν ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι του 1951 όταν ο 15χρονος Δημήτρης Ρίζος επέστρεφε στο σπίτι του τρέχοντας για να δείξει στον πατέρα του το πρώτο του ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος της Δράμας», όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμη. Γεννήθηκε στο χωριό του Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών, και το πατρικό του σπίτι ήταν το ένα στην Πρώτη και το άλλο στη Δράμα. Την δημοσιογραφία την άρχισε από τον “Πρωινό Τύπο” της Δράμας, ενώ πήγαινε ακόμα σχολείο. Σε ηλικία 15 χρόνων ήθελε να γίνει μόνο δημοσιογράφος. Ήταν και αθλητής στίβου στη Δόξα Δράμας και είχε τεράστιες επιδόσεις στα 5.000 μέτρα, αυτό τον ώθησε να δώσει εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία. Πήγε 2 χρόνια αλλά τα παράτησε, γιατί στο μεταξύ μπήκε στο Πάντειο και δούλευε κιόλας, ενώ είχε αρχίσει να κάνει και μια καλή πορεία σαν δημοσιογράφος. Έτσι παράτησε τον αθλητισμό.
Στα 17,5 που τελείωσε το Γυμνάσιο Δράμας, ο πατέρας του ήταν Αριστερός-κομμουνιστής αλλά και ο πιο στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μαζί στο σχολείο, μαζί στο Πανεπιστήμιο, μαζί παντού. Τον πήρε, λοιπόν, στο τηλέφωνο και του είπε: “Σου στέλνω τον μικρό”. Ο Δημήτρης Ρίζος πήρε τότε ένα βαλιτσάκι, ήρθε στην Αθήνα και βρέθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το πρώτο εξάμηνο ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές, μετά τον έβαλαν να κάνει τα ρουσφέτια του Υπουργείου Άμυνας, καμιά μετάθεση στρατιώτη, δηλαδή.
Εκεί έμεινε με διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου τον Αχιλλέα Καραμανλή μέχρι τη μέρα που ανέλαβε ο Κανελλόπουλος πρωθυπουργός για έναν μήνα, γιατί μετά ήρθε η Χούντα. Είχε πάρει προαγωγή και ήταν στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Μετά τη Μεταπολίτευση του τηλεφώνησε ο Καραμανλής, που είχε επιστρέψει από την εξορία του στο Παρίσι και εκείνος υπηρετούσε στην έκτακτη επιστράτευση που έκαναν τότε στον Έβρο- και του είπε να κατέβει κάτω. Έκτοτε, ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ταξίδεψε μαζί του σε όλο τον κόσμο. Σε Νέα Υόρκη, στον Λευκό Οίκο, στα Ηλύσια Πεδία, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ήταν η εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλώνιζε όλο τον κόσμο -και ιδίως την Ευρώπη-, γιατί είχε πάθος να επισπεύσει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
“Μετά τη Μεταπολίτευση που γύρισε ο Καραμανλής γίνεται η πρώτη μεγάλη δεξίωση στο κτήριο της ΕΡΤ, τουλάχιστον 3.000 καλεσμένοι, όλη η αφρόκρεμα. Ο Καραμανλής κρατάει ένα ποτήρι στο χέρι, ο κόσμος τον χαιρετά, ενώ οι σερβιτόροι γυρνάνε με έναν δίσκο που έχει μέσα κεφτεδάκια με οδοντογλυφίδες. Κάποια στιγμή βλέπω τον Καραμανλή να παίρνει φόρα και να πηγαίνει στην άλλη άκρη, δίπλα εγώ. Συναντά μια πανέμορφη κοπέλα, αγκαλιάζονται, φιλιούνται και κάθε φορά που πέρναγε ο σερβιτόρος, εκείνος έπαιρνε ένα κεφτεδάκι και την τάιζε στο στόμα! Την άλλη μέρα όλα τα πρωτοσέλιδα είχαν αυτήν τη φωτογραφία, τον Καραμανλή να ταΐζει κεφτεδάκια την γκόμενα. Αυτή η γκόμενα ήταν η Μιμή Ντενίση, που ήταν τότε μοντέλο” θα πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Ενώ ήταν στο ιδιαίτερο γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή δουλεύει και στη Βραδυνή με τη στήλη “Κεντρί” να ανεβάζει την κυκλοφορία της εφημερίδας στα 150.000 φύλλα.
Όταν δολοφονήθηκε ο Τζώρτζης Αθανασιάδης την εφημερίδα ανέλαβαν οι κόρες του που δεν μπορούσαν να ανεχτούν πως ο Δημήτρης Ρίζος εμφανιζόταν στην εφημερίδα σαν αφεντικό. Άρχισαν κάποιες κόντρες με αποτέλεσμα να φύγει. Μετά από τη Βραδυνή πηγαίνει στην Ακρόπολη όπου έχει τη στήλη “Ξυπνητήρι”. Εκεί έμεινε μόνο 6 μήνες.
Ελεύθερος Τύπος
Τότε ο εκδότης του Ελεύθερου Τύπου Άρης Βουδούρης και η σύζυγός του Λίλιαν είχαν φάει τα λυσσακά τους για να τον πάρουν στην εφημερίδα που πουλούσε περίπου 10.000 φύλλα.
Όταν πήγε να τους συναντήσει στην εφημερίδα είχε γίνει μια κατάληψη από τους εργαζόμενους για συμπεριφορές των ιδιοκτητών που τους ενοχλούσαν.
Ο Δημήτρης Ρίζος έγινε σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος. Έγραφε μια στήλη τον «Ανάδελφο». Του είπε τότε ότι οι εργαζόμενοι έχουν φιλότιμο και ότι για να τους ρίξει δεν πρέπει να διοικεί αυταρχικά. ΄Eτσι άρχισε να διοικει την εφημερίδα με αντίθετο τρόπο από τον Άρη Βουδούρη και τη σύζυγό του. Ο Δημήτρης Ρίζος κατάφερε να πάρει τους εργαζομένους με το μέρος του και η κυκλοφορία της εφημερίδας έφτασε στα 250.000 φύλλα!
Το 1988 γλίτωσε από βόμβα που είχε σταλεί σε έναν φάκελο χάρη στην γραμματέα του την κυρία Ρούλα. Ο ίδιος θα πει για εκείνο το περιστατικό: “Εγώ πάντα άνοιγα μόνος μου την αλληλογραφία μου, είναι μπροστά μου η Ρούλα η γραμματέας μου και κρατάω έναν τεράστιο φάκελο με το όνομά μου. Μίλαγα στο τηλέφωνο και με το που τον σκίζω έναν πόντο, φωνάζει η Ρούλα «βόμβα κ. Ρίζο» και μου τον αρπάζει από τα χέρια. Είχε βγει η οσμή της εκρηκτικής ύλης, τον πήρε και πήγε και τον άφησε στην άλλη άκρη του οικοπέδου. Όταν έγινε η έκρηξη, έσπασαν οι τζαμαρίες σε απόσταση 100 μέτρων, ήταν τρομακτικής ισχύος. Από τότε μου έδωσαν ασφάλειες, εγώ όμως πήγα στον Ρωμαίο και του είπα ότι δεν μπορούσα να κυκλοφορώ έτσι”.
Όταν έφυγε από τη ζωή η Λίλιαν Βουδούρη ο Άρης Βουδούρης έμεινε μόνος του. Μετά από 8 μήνες έχασε σε τροχαίο και εκείνος τη ζωή του. Στη διαθήκη που άφησε έλεγε ότι μετά από εκείνον αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ρίζος.
Όταν ανέλαβε την εφημερίδα υπήρχε και ένα 17μελές Συμβούλιο που την διοικούσε και υπήρχαν πολλές κόντρες με αποκορύφωνα ο Δημήτρης Ρίζος να φύγει και να πάρει αποζημίωση.
Και εγένετο «Αδέσμευτος» και ο «Λάμψη FM»…
Με χρήματα από την αποζημίωση ξεκίνησε τον “Αδέσμευτο” που πήγε καλά τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του. Τότε του ήρθε η ιδέα να βρει και έναν ραδιοφωνικό σταθμό να διαφημίζει την εφημερίδα. Ένα μεσημέρι που έτρωγε παρέα με τον Γιάννη και τον Θέμη Αλαφούζο τούς είπε την ιδέα και εκείνοι του έδωσαν τσάμπα τον TOP FM του Λαμπράκη, που είχαν πεταμένο στα υπόγεια της «Καθημερινής». Όμως για να μεταφέρει το σταθμό από τα υπόγεια της «Καθημερινής» και να τον κάνει «Λάμψη» χρειαζόταν τουλάχιστον 100.000.000 δρχ. και δεν είχε μία. Είχε στραγγίσει και άρχισε να παρακαλάει τον Γιάννη Αλαφούζο να τον κάνει μέτοχο. Μετά από πολλές προσπάθειες τον πείθει, αλλά του είπε να μην τον απασχολήσει ποτέ για οτιδήποτε. Του έδωσε το 50% και εκείνος του παρείχε ένα μικρό στούντιο στο Φάληρο για να ξεκινήσει ο σταθμός. Αντί για πολιτικό σταθμό -όπως όλοι περίμεναν και παρά τις αντιρρήσεις όλων- ο Δημήτρης Ρίζος έκανε μουσικό ραδιόφωνο και μέσα σε 3 μήνες έφτασε 30% ακροαματικότητα. Με το κλείσιμο του πρώτου χρόνου είχε κέρδη 2 δις δρχ.
Ο Δημήτρης Ρίζος σιχαίνονταν τα οικονομικά και τη διαχείριση με τον ίδιο να το έχει παραδεχτεί και να λέει ότι είναι κάκιστος. Μία μόνο φορά παραδέχτηκε ότι έβγαλε χρήματα, ήταν με τον φίλο του Δημήτρη Κοπελούζο όταν αποφάσισαν να αγοράσουν από τον όμιλο Κουλουκούντη τον τηλεοπτικό σταθμό seven-X αντι 160 εκατ. Δραχμών. Τον πούλησαν μετά από έναν χρόνο στον Γιώργο Μπατατούδη αντι 1,5 δις δραχμές σύμφωνα με όσα είχε πει αρκετά χρόνια μετά ο Ρίζος.
Η κόντρα και η διάσπαση
Ο “Αδέσμευτος Τύπος” κυκλοφόρησε το 1994 και πήγε αρκετά καλά σε πωλήσεις χωρίς όμως να φέρει κάτι νέο στον χώρο των εφημερίδων που η καινοτομία και οι νέες ιδέες είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης ενός τέτοιου μέσου. Μέχρι τις αρχές του 1998 ο Δημήτρης Ρίζος και ο Κώστας Μήτσης είχαν μια καλή κοινή πορεία αλλά κάποια στιγμή υπήρξε κόντρα με αποτέλεσμα να το “διαλύσουν” με άσχημο τρόπο. Η διάσπαση τους όμως έφερε κάτι πρωτοφανές. Κυκλοφόρησαν δύο εφημερίδες με τίτλο “Αδέσμευτος Τύπος” ,με εκδότη τον Ρίζο και μια άλλη με εκδότη τον Μήτση. Το αναγνωστικό κοινό μπερδεύονταν για αρκετό καιρό, οι μηνύσεις έπεφταν βροχή και όλο το αρνητικό κλίμα έβλαπτε όλο και περισσότερο την εφημερίδα. Το 2013 μια ομάδα συνεργατών αποχώρησε από την εφημερίδα του Ρίζου καθώς θεώρησαν ότι οι επιλογές των θεμάτων ήταν άστοχες. Αυτή την περίοδο οι φήμες για την επιρροή που ασκούσε η σύζυγος του Πέγκυ Ρίζου, ήταν έντονες, μια εντυπωσιακή γυναίκα που είχε μπει στη ζωή του το 1995.
Πάθη γάμοι και διαζύγια
Μέχρι αυτή τη χρονιά ο 65χρονος εκδότης μετρούσε ήδη δύο γάμους και δύο διαζύγια. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1956 στα 20 του χρόνια με την Βίλμα με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον Χρήστο. Έπειτα ερωτεύτηκε τη Γωγώ Δεμέναγα, παντρεύτηκαν και εκείνη του χάρισε τον δεύτερο του γιό Απόστολο, ο οποίος σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο. Στη συνέχεια δούλεψε δίπλα στον πατέρα του που τον ενθάρρυνε πάντα και τον προέτρεπε να λαμβάνει πρωτοβουλίες.
Η Γνωριμία του με την Πέγκυ αποδείχθηκε ο απόλυτος έρωτας. Ήταν μαζί 23 ολόκληρα χρόνια και απέκτησαν μια κόρη τη Δήμητρα, η οποία σπούδασε μουσική στο Λονδίνο. Ο Ρίζος έβαλε τη μουσική στη ζωή του, καθώς το μέσα στη δεκαετία του ‘90 αγόρασε έναν ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να διαφημίζει τον “Αδέσμευτο Τύπο”.
Το λουκέτο και η κόντρα με τους εργαζόμενους
Όταν ο Ρίζος πούλησε τον “Λάμψη” ακούστηκαν πολλά ποσά από 1,5 έως 3 δισ., αλλά, όπως είπε ο ίδιος πριν από πέντε χρόνια, «πούλησα τον σταθμό πάνω από 7 δισ., ενίσχυσα τον ‘‘Αδέσμευτο Τύπο’’, ενώ ταυτόχρονα πήρα έναν άλλον μικρότερο σταθμό, τον Παρέα FM».
Όπως όμως φάνηκε η ενίσχυση αυτή δεν λειτούργησε και στο πέρασμα του χρόνου η κυκλοφορία της εφημερίδας έπεσε κι΄ άλλο. Το 2012 οι εργαζόμενοι δεν έβλεπαν χρήματα στους λογαριασμούς τους και κατάλαβαν ότι η επιχείριση οδηγείται σε “ναυάγιο”. Ο δανεισμός ήταν 2.5 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν εξυπηρετούνταν. Ο Ρίζος έλεγε στους εργαζόμενους ότι δεν είχε τίποτε στο όνομά του, με αποτέλεσμα εκείνοι να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας αφού ήταν μισό χρόνο απλήρωτοι. Τελικά, η εφημερίδα κατέβασε ρολά τον Δεκέμβριο του 2012.
Εργαζόμενοι και εκδότης ήρθαν σε κόντρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αφού οι πρώτοι κατάφεραν να πτωχεύσουν την εταιρεία Μακεδονικές Εκδόσεις Α.Ε που εξέδιδε η εφημερίδα πέντε χρόνια μετά το λουκέτο. Αυτό που τους εκνεύρισε ακόμα περισσότερο ήταν η πρόσληψη του πρώην εκδότη τους στον «Ελεύθερο Τύπο» ως συμβούλου έκδοσης, την οποία κατήγγειλαν προτού γίνει.
Τότε ήταν και η περίοδος που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα καθώς σε ηλικία 82 ετών, κατέληξε για μικρό διάστημα στις φυλακές για χρέη 22.500 ευρώ στο Δημόσιο για παραβάσεις σχετικές με τη Νομοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης και μη καταβολή δεδουλευμένων.
Τα δράμα με τον γιο του Αποστόλη
Η μοίρα όμως του επιφύλασσε μια άσχημη εξέλιξη. Το 2014 ο γιος του Αποστόλης ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο και τραυματίστηκε σοβαρά. Οδηγούσε το μηχανάκι του χωρίς κράνος και η σφοδρότητα της σύγκρουσης του επέφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μετά από σοβαρή επέμβαση στο κεφάλι παρέμεινε στην Εντατική για περίπου ενάμιση μήνα.
Μέχρι και σήμερα προσπαθεί να επανέλθει ολοκληρωτικά μετά την περιπέτειά του που τσάκισε ψυχολογικά την οικογένεια, και δη τον πατέρα του, ο οποίος δεν ξεπέρασε ποτέ εκείνη την Παρασκευή του Απρίλη. Τα τελευταία χρόνια έβγαινε από το σπίτι μόνο για να δώσει το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα του Ελληνικού για τα περιοριστικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί.
Τα προβλήματα υγείας και το “τέλος”
Τα τελευταία χρόνια ο πρώην δημοσιογράφος και εκδότης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Δημήτρης Ρίζος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου και τα ξημερώματα της Παρασκευής (13.09.2019) άφησε την τελευταία του πνοή.