Πολιτική

Νίκος Βούτσης: “Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη μετά την τραγωδία στο Μάτι”

Νίκος Βούτσης: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα όσα ακολούθησαν μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Νίκος Βούτσης: «Η τραγωδία στο Μάτι, η οποία θα στοιχειώνει στο διηνεκές την ελληνική κοινωνία, ήταν μία από τις πρώτες προειδοποιήσεις που δέχτηκε η χώρα μας από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής «Δεν πρόκειται ωστόσο», συνέχισε, «απλά για σύγχρονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μία κλιματική κρίση στην οποία διεθνώς έχει μπει ο πλανήτης. Ειδικά για τη Μεσόγειο και το ανάγλυφο της χώρας μας, αυτά τα φαινόμενα μπορεί και στο μέλλον να αναδεικνύουν καινούριες καταστάσεις με τρόπο ασύμμετρο. Υπήρχαν και τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του πολεοδομικού χάρτη της περιοχής και υπήρξε μια κατάσταση που ήταν εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να καταγραφεί».

«Είναι απαράδεκτο όμως αυτό που συνέβη μετά την τραγωδία στο Μάτι. Είναι απαράδεκτο πέραν της αναζήτησης πολιτικών ευθυνών, να αποδίδονται και μάλιστα με έναν τρόπο έξω από κάθε πολιτική ηθική, στοχοποιημένα, αιτίες και αιτιάσεις στα όρια της τυμβωρυχίας, όπως έγινε με στόχο την τέως περιφερειάρχη Ρένα Δούρου», τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα μια επικοινωνιακή διαχείριση στοχοποίησης προσώπων. Σήμερα βεβαίως έχουν πέσει οι τόνοι, διότι η πολιτική κεφαλαιοποίηση, η οποία έγινε από μηντιακά συγκροτήματα και από μία άθλια πολιτικά επικοινωνιακή λογική απέδωσε αυτό που ήθελαν να αποδώσει. Σήμερα μιλάμε συναινετικά, με ευθύνη. Τα κόμματα πρέπει διδάσκονται από τον τρόπο διαχείρισης και να μην καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις».

Εν συνεχεία ο κ. Βούτσης, αναφέρθηκε στο θέμα των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες για την ενίσχυση των πληγέντων. «Υπάρχουν ερωτηματικά για το αν υπήρξε πράγματι συμβολή από ιδιώτες που είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε δωρεές», ανέφερε.

Σχετικά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία, από τα 38 εκατ. ευρώ τα οποία μαζεύτηκαν στο λογαριασμό, τα 35 εκατ. είναι της Βουλής, του ΟΑΕΔ και της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1,5 εκατ. ευρώ είναι από ορισμένες πρεσβείες κρατών και από ορισμένους δήμους και Περιφέρειες, μετά από εντατικά σημειώματα για να επικουρήσουν το λογαριασμό και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ είναι από 5.000 πολίτες.

«Λυπάμαι να πω, ότι κανείς δεν εδέχθη να βάλει τα χρήματά του στον ειδικό λογαριασμό από όσους είχαν την δυνατότητα και είπαν ότι θα συνεισφέρουν. Ούτε ένας από τα ονόματα που ακούσατε τότε. Υπήρξαν μόνο συγκεκριμένες εταιρίες που συνέβαλλαν για συγκεκριμένα έργα (πχ υλοτόμηση, ή καθαίρεση σπιτιών). Εκδηλώσεις και συναυλίες έγιναν σε διάφορα σημεία, αλλά μόνο από τη συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο κατετέθησαν 70.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, από το ποσόν αυτό αποδεσμεύτηκαν μόλις 8 εκ. ευρώ ενώ άλλα 12,5 εκ. ευρώ είχαν εγκριθεί για τις καθαιρέσεις κτιρίων, αλλά καθυστέρησε η έκδοση των αδειών.

«Μπορεί να υπήρχαν καθυστερήσεις ελλείψεις στους ρυθμούς. Κάποιες ολιγωρίες ή και διαφωνίες ανάμεσα στους φορείς», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. «Εμείς κριθήκαμε για το έργο που κάναμε. Εσείς θα κριθείτε από το έργο που θα κάνετε, από τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο