Joker: Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η ταινία “Joker” του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας Πάολο Μπαράτα. Η ταινία έχει ως θέμα το origin story του εμβληματικού “κακού” του Μπάτμαν. Ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος έλαβε εξαιρετικά καλά σχόλια από τους κριτικούς του φεστιβάλ, υποδύεται τον Τζόκερ και μεταμορφώνεται στον διαβόητο κακό και νέμεση του Μπάτμαν.
Ο “Τζόκερ” αποστασιοποιείται από τις τυπικές ταινίες υπερήρωων με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς, ο οποίος δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από τις ταινίες του 1970, χρησιμοποιώντας παντού σκοτεινό φωτισμό και σκοτεινή μουσική. “Θέλω να ευχαριστήσω τη Warner Bros και τη DC Comics γιατί κατάφεραν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και την άνεσή τους και να υιοθετήσουν μια τόσο τολμηρή ελευθερία δράσης και ως προς εμένα και ως προς την ταινία”, είπε ο Φίλιπς παραλαμβάνοντας το βραβείο του.
Το Αργυρό Λιοντάρι, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της 76ης Μόστρα, δόθηκε στην ταινία “J’accuse” του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του σκηνοθέτη, η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ και πρωταγωνίστρια σε αυτό το πολιτικό θρίλερ που αναψηλάφησε την Υπόθεση Ντρέιφους, ένα σκάνδαλο αντισημιτισμού στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία.Η Σενιέ περιορίστηκε να “ευχαριστήσει την επιτροπή” και να πει ότι ο Πολάνσκι θέλει να “ευχαριστήσει τους παραγωγούς του” και “όλους του ηθοποιούς και τους τεχνικούς του”.
Το Coupe Volpi της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στη Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ για την ταινία “Gloria Mundi” του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και αυτό της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Ιταλό Λούκα Μαρινέλι για τον “Martin Eden” του Πιέτρο Μαρτσέλο.Ο Ιταλός ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο του “σε όλους εκείνους που σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα”. Η Αριάν Ασκαρίντ υπενθυμίζοντας ότι κατάγεται από οικογένεια Ιταλών μεταναστών που πήγαν στη Γαλλία για να “ξεφύγουν από τη μεγάλη φτώχεια”, αφιέρωσε το βραβείο της “σε αυτούς που ζουν για πάντα στα βάθη της Μεσογείου”.
«Κατηγορώ» στον Πολάνσκι
H ταινία “J’accuse” (Κατηγορώ) του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι που αναφέρεται στην Υπόθεση Ντρέιφους, ένα πολιτικο-στρατιωτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το Αργυρό Λιοντάρι, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της 76ης Μόστρα της Βενετίας. Θρίλερ κατασκοπείας, η ταινία του Πολάνσκι αφηγείται την Υπόθεση Ντρέιφους, σκάνδαλο με διεθνή αντίκτυπο στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία που περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και τέλος το “Κατηγορώ” του Εμίλ Ζολά.
Ο 86χρονος σκηνοθέτης παρουσίασε στη Μόστρα την ταινία του από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν. Ο Πικάρ ήταν ο πρώτος που μίλησε με τεκμήρια για την αθωότητα του λοχαγού ‘Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλου αλσατικής καταγωγής και εβραίου στο θρήσκευμα, που κατηγορείτο για προδοσία. Η στάση του Πικάρ έδωσε τέλος σε αυτό το σκάνδαλο της Γ΄Δημοκρατίας στη Γαλλία που διήρκησε 12 χρόνια (1894-1906).
Η παρουσία της ταινίας “J’accuse” στο διαγωνιστικό μέρος προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αποδοκιμασίες από φεμινίστριες, ανάμεσά τους η ιδρύτρια της ομάδας πίεσης Women in Hollywood Μελίσα Σίλβερσταϊν, για την οποία το Φεστιβάλ “κωφεύει εντελώς στα θέματα που συνδέονται με το #MeToo”.
Στην εποχή του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo και με μόλις δύο σκηνοθέτριες ανάμεσα στους 21 κινηματογραφιστές που μετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, οι διοργανωτές της Μόστρα δέχτηκαν έντονη κριτική γιατί συμπεριέλαβαν το έργο του Πολάνσκι σε αυτό, παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η καταδίκη του για παράνομο σεξ με μια 13χρονη στο Λος Άντζελες το 1977.Οι διοργανωτές υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, λέγοντας ότι κρίνεται η ταινία και όχι ο άνθρωπος. Ο Πολάνσκι, ο οποίος συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό το 1977 της έφηβης, δεν ταξίδεψε στη Βενετία για το φεστιβάλ. Η σύζυγός του, η ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στην ταινία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του.
Τα σημαντικότερα βραβεία
- Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: “Joker” του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς
- Αργυρό Λιοντάρι Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής: “J’accuse” του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι
- Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας : Ρόι ‘Αντερσον (Σουηδία) για την ταινία “About Endlessness”
- Βραβείο καλύτερου σεναρίου: “N°7 Cherry Lane” του Γιονφάν από το Χονγκ Κονγκ
- Ειδικό βραβείο της επιτροπής: “La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta” (Η Μαφία δεν είναι πια αυτή που ήταν) του Ιταλού Φράνκο Μαρέσκο
- Coupe Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: στη Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ για την ταινία “Gloria Mundi” του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
- Coupe Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: στον Ιταλό Λούκα Μαρινέλι για τον “Martin Eden” του Πιέτρο Μαρτσέλο
- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: στον Αυστραλό Τόμπι Γουάλας για το “Babyteeth” της Σάνον Μέρφι
- Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της καριέρας τους: στον ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ και στη βρετανίδα ηθοποιό Τζούλι Άντριους.