Κυριάκος Μητσοτάκης: Με κεντρικό σύνθημα “ανάπτυξη για όλους” ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τους επόμενους 12 μήνες, από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη διοργάνωση θα προχωρήσει σε δημοκρατική λογοδοσία για τα πεπραγμένα.
Ταυτόχρονα κάλεσε τους Ελληνες πολίτες σε μια μία “Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ:
- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
- Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
- Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
- Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
- Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
- Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
- Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
- Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
- Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.
- Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
- Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στην περσινή ΔΕΘ είχε πει πως φέτος θα μιλούσε μια εβδομάδα νωρίτερα-στο τριήμερο του πρωθυπουργού-κι έτσι πραγματικά συνέβη, αφού η Ν.Δ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ίδιος απευθύνθηκε απόψε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δήλωσε πως θα αποφύγει τα επιχειρήματα περί “καμμένης γης” και η πολιτική του συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: “Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε”.
Σε ότι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στην κατάλληλη συγκυρία και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα.”Οι συνθήκες αυτές δεν αργούν”, σημείωσε και πρόσθεσε:”Ηδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς”.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ συνιστώντας υπομονή και αυτοσυγκράτηση και σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση “έχει λερωμένη τη φωλιά της” σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.”Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των πολιτών”, είπε και τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι πια το”μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης κι αυτό το διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. “Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα”, υπογράμμισε.