Όταν στο προηγούμενο άρθρο έγραφα σχετικά με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στο hot spot της Μόριας ότι: «θα μεταβληθεί μέχρι να τελειώσει αυτό το κείμενο, μέχρι να αλλάξει αυτή η παράγραφος», δεν το έγραφα ως σχήμα λόγου ή καθ’ υπερβολή. Όντως, λίγες ώρες αργότερα συγκλήθηκε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για να λάβει αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση στα νησιά, η οποία είναι εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τον αριθμό αυτών που ήδη βρίσκονται στις δομές, αλλά και έξω από αυτές.
Τις τρεις ημέρες πριν από τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ είχαν φθάσει περισσότεροι από 1200 μόνο στη Λέσβο και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του οργάνου άλλοι 300… Στη Μόρια βρίσκονται 11000 και στα νησιά περισσότεροι από 20.000. Η πρώτη -εύλογη- ερώτηση είναι:«τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ;». Η απάντηση είναι: «Αποφάσισε τη μεταφορά 1500 μεταναστών από το νησί στην ενδοχώρα και επίσης 116 ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους, ώστε να επανενωθούν, καθώς και τη μετακίνηση ακόμα 250 ασυνόδευτων παιδιών σε πιο ασφαλείς δομές στην ηπειρωτική χώρα».
Επόμενη ερώτηση: «Είναι αυτή η λύση;». Απάντηση: «Όχι, είναι μία κίνηση πρόσκαιρης, ελάχιστης αποσυμφόρησης του hot spot της Μόριας. Ούτως ή άλλως, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των 1.500 ανθρώπων, θα έχουν φθάσει άλλοι τόσοι και η κατάσταση θα είναι ίδια και χειρότερη». Επόμενη ερώτηση: «Μόνο αυτά τα μέτρα αποφάσισαν;». Απάντηση: «Όχι. Αποφασίστηκε επίσης:
- Αύξηση της επιτήρησης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων σε συνεργασία με τη FRONTEX, τις λοιπές ευρωπαϊκές αρχές και το ΝΑΤΟ.
- Η δρομολόγηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) που διαμορφώνει ένα διακλαδικό πλαίσιο μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων διασυνδέοντας τα συστήματα επιτήρησης (κάμερες, drones κλπ).
- Ενίσχυση των αστυνομικών ελέγχων στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που η αίτησή τους για άσυλο απορρίφθηκε αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν παρανόμως στη χώρα (ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες).
- Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών ο οποίος ήταν μία πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία που δημιουργούσε «μποτιλιάρισμα» και συσσώρευση όλο και περισσότερων ατόμων. Εάν πλέον απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου ξεκινά η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα του.
- Προμήθεια δέκανέων μικρών σκαφών για το Λιμενικό ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες εντοπισμού και αποτροπής των κινήσεων των δουλεμπόρων που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια.
Επόμενη ερώτηση: «Αυτά τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;». Απάντηση: «Ναι, θα έπρεπε να τα έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όμως λόγων ενός συνδυασμού ιδεοληψίας και σκοπιμότητας λειτουργούσε διευκολύνοντας τους δουλεμπόρους, τις ΜΚΟ – βιτρίνες που κάνουν μπίζνες και την τουρκική πολιτική. Τα μέτρα αυτά όμως, αν και ορθά δεν επαρκούν».
Το μακρύ χέρι της Τουρκίας
Σε αυτό το σημείο τελειώνουμε με τη “μαιευτική” και πάμε στο “ψαχνό”. Το μεγάλο λάθος και της παρούσης κυβέρνησης είναι ότι αντιμετωπίζει το φαινόμενο ως «μεταναστευτικό» πρόβλημα, ενώ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και επικίνδυνο: Το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται από την Τουρκία, η οποία ελέγχει κατά βούληση τη ροή μεταναστών από τα παράλια της προς τα ελληνικά νησιά, ως ασύμμετρο όπλο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, μέσω της επιχειρησιακής, δημογραφικής, κοινωνικής καταπόνησης της, δημιουργώντας συνθήκες πληθυσμιακής και πολιτισμικής αλλοίωσης.
Το μεταναστευτικό έχει εδώ και χρόνια ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και λειτουργεί όπως η αεροπορία, το ναυτικό και ο στρατός, αλλά με τρόπο πιο αποτελεσματικό διότι, εφόσον δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από την Ελλάδα, δεν υπάρχει και η αντίστοιχη αντίδραση. Εξάλλου, μία ματιά στη σύνθεση των πληθυσμών που στέλνει η Τουρκία αποδεικνύει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία δεν πρόκειται για πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, αλλά για άτομα κυρίως από την Ασία και την Αφρική με κοινό χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για μουσουλμάνους.
Η Άγκυρα διαμορφώνει έτσι ένα πληθυσμιακό προγεφύρωμα στα νησιά τα οποία εποφθαλμιά, αλλά και στην ενδοχώρα, διότι η ρουτίνα: «άφιξη» στα νησιά – υπερχείλιση των δομών- μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα και πάλι από την αρχή», συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Το ότι η Τουρκία ελέγχει απολύτως τις μεταναστευτικές ροές το έχουν δηλώσει επανειλημμένως ο Ερντογάν και πλειάδα Τούρκων υπουργών οι οποίοι απειλούν ότι θα «πλημμυρίσουν» την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν ενδώσει στους διάφορους εκβιασμούς τους.