Η ανάρτηση υπενθυμίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι από τις μακροβιότερες πολιτικούς αρχηγούς στην Ευρώπη και γίνεται εν όψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, την Πέμπτη 29 Αυγούστου. Η πρεσβεία αναφέρει ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την καγκελάριο, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος έλληνας Πρωθυπουργός, τον οποίο υποδέχεται η Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ κατά τη μακρόχρονη θητεία της στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία» αναφέρεται στην ανάρτηση.
Σκοπός του ταξιδιού
Η επιδίωξη δημιουργίας θετικού κλίματος με την παρουσίαση του σχεδίου για την ανάπτυξη είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ταξιδεύει στη Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών θα βρεθούν εκτός από τα οικονομικά και τα ζητήματα που σχετίζονται με το Μεταναστευτικό που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ιδιαίτερη έξαρση, λόγω των αυξημένων ροών αφίξεων στη χώρα μας αιτούντων άσυλο.
«Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που μια ελληνική κυβέρνηση δεν θα καθίσει απέναντι στη γερμανική, υποβάλλοντας λίστα με αιτήματα και… εξυπηρετήσεις», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό, εξηγούν, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει την ευκαιρία να καλέσει, όπως έκανε και στο Παρίσι, τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα για να ζητήσει από την κ. Μέρκελ να συνηγορήσει ευθέως και δημοσίως στο αίτημα για μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων που συνομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πάμε ως επαίτες στο Βερολίνο», είναι η άποψη την οποία εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαθέσεων που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Προσθέτουν, άλλωστε, ότι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προϋποθέτει τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, θα αποφασιστεί στο επίπεδο της Κομισιόν, όπου φαίνεται να έχει δημιουργηθεί θετική προοπτική.