Adrian Darya 1: Άλλαξε προορισμό το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, η πορεία του οποίου έχει δημιουργήσει… διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εξειδικευμένη ιστοσελίδα MarineTraffic.com, το ιρανικό τάνκερ έχει προορισμό τη Μερσίνα της Τουρκίας και όχι την Καλαμάτα. Το Adrian Darya 1 – πρώην Grace 1 – αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.
Ωστόσο τώρα το ιρανικό σούπερ τάνκερ, που αυτή τη στιγμή περνά νότια της Σικελίας, άλλαξε τον προορισμό του στο Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης (AIS) και τώρα φαίνεται ότι κατευθύνεται στη Μερσίνα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο AIS μπορεί να εισαχθεί οποιοσδήποτε προορισμός δεν είναι βέβαιο ότι το Adrian Darya 1 θα πάει όντως στην Τουρκία.
Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο συνελήφθη τον Ιούλιο από τις αρχές του Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μεταφέρει 2,1 εκ. βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.
Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, και έχουν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουν απαραίτητη για το εμποδίσουν να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: “Δεν υπάρχει περίπτωση να δέσει σε ελληνικό λιμάνι”
Δηλώσεις στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είχε παραχωρήσει πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικός και αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, με αφορμή το διπλωματικό θρίλερ που έχει προκύψει με την πορεία του Adrian Darya. «Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές. H Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε: «Υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Το πλοίο και το φορτίο του δεν εμπίπτον στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου».
«Το τάνκερ έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει. Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου. Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση από τη χώρα μας».