Κόσμος

Αμαζόνιος: Φλέγεται ο τόπος – Καθηλώνουν οι εικόνες, οργή και ανησυχία στον πλανήτη

Αμαζόνιος: Εγκληματική στάση της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Ρίχνει τις ευθύνες στους αγρότες και αρνείται εξωτερική βοήθεια. Οι διάσημοι αναλαμβάνουν δράση μέσω social media για τη μεγάλη καταστροφή στον Αμαζόνιο. Τι έγραψαν Κριστιάνο, Μαντόνα, Σακίρα, Ντι Κάπριο και Χάμιλτον.

Αμαζόνιος: Το Σάο Πάολο «σκοτείνιασε» τη Δευτέρα το μεσημέρι και αυτό δεν οφειλόταν σε κύμα κακοκαιρίας, αλλά στον πυκνό καπνό από τη φωτιά που μαίνεται στα δάση του Αμαζονίου, περισσότερα από 2.700 χιλιόμετρα μακριά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ – φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας.

Το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο έχει δημιουργήσει πανικό στους κατοίκους της χώρας, που έχουν κατακλύσει τα social media με μηνύματα για την καταστροφή του σημαντικότερου «πνεύμονα» του πλανήτη. Οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο σοκάρουν και πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή media δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον πολύτιμο Αμαζόνιο. Το #PrayForAmazonia έχει γίνει trend σε Twitter και Instagram με χιλιάδες χρήστες να κάνουν repost με τη φωτιά στο δάσος και τον καπνό στο Σάο Πάολο.

Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του Reuters έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από την Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα.

Την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας, η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Μέχρι το σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων. Η πυρκαγιά αυτή είναι μία από τις χιλιάδες που αποδεκατίζουν αυτή τη στιγμή την Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και έναν προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας. Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά. Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος του Reuters είδε καπνούς να υψώνονται από το δάσος και να φθάνουν σε ύψος δεκάδων μέτρων, στη διάρκεια ενός ταξιδιού μιας εβδομάδας που έκανε στη νότια Αμαζονία και την βόρεια Πολιτεία Ροντόνια. «Το μόνο που μπορείς να δεις είναι καπνός», λέει δείχνοντας στον ορίζοντα ο Τιάγκο Παριντιντίν, ο οποίος ζει σε καταυλισμό αυτοχθόνων λίγο μακρύτερα από τον υπεραμαζονιακό αυτοκινητόδρομο. Ένα κίτρινο φορτηγό με το λογότυπο των βραζιλιάνων δασοπυροσβεστών είχε μόλις περάσει με ταχύτητα.

Θέλουν να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε, σε τοποθέτησή του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, ότι οι χώρες που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του οικοσυστήματος, αλλά διότι θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, κατά παραβίαση της «εθνικής μας κυριαρχίας».

Παράλληλα, ο ακροδεξιός Μπολσονάρου αναγνώρισε — για πρώτη φορά — ότι αγρότες ίσως ευθύνονται για μέρος των εμπρησμών στον Αμαζόνιο, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε διότι επέρριψε ευθύνες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για το ότι πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτες το δάσος που χαρακτηρίζεται «ο πνεύμονας της γης».

Αμαζόνιος SOS: Διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες της Βραζιλίας

Το κίνημα που ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, ηγερία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, οι «Παρασκευές για το Μέλλον», κάλεσε να γίνουν σήμερα Παρασκευή διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές —οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα—καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα σε ανακοίνωσή του. «Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κείμενο.

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future) και τα τοπικά παραρτήματά του καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την έκκληση του κινήματος ενστερνίστηκαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ. Διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάουλου.

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», υπερθεμάτισε μέσω Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται πάνω σε πλοίο στον Ατλαντικό, συνεχίζει το ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη.

Μακρόν: Πρόκειται για διεθνή κρίση

«Διεθνή κρίση» χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας ραντεβού με τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση στη σύνοφο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο. «Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», έγραψε στο Twitter.

Διάσημοι ανά τον κόσμο με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα απαιτούν δράσεις «εδώ και τώρα» τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και κατά της κλιματικής αλλαγής, συντάσσοντας τις φωνές τους με αυτές εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο. Η Μαντόνα ανέβασε στους λογαριασμούς της φωτογραφίες από την καταστροφή, απευθύνοντας μήνυμα στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, γράφοντας: «Οι φωτιές μεγαλώνουν και η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται. Είναι μια καταστροφή για την Βραζιλία, στους ιθαγενείς που ζουν εκεί και στα φυτά και τα ζώα που συνθέτουν το πιο σημαντικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας. Πρόεδρε Μπολσονάρου, σας παρακαλώ, αλλάξτε την πολιτική σας και σώστε την χώρα σας και τον πλανήτη».

Ο γνωστός για τις δράσεις του για την σωτηρία του περιβάλλοντος ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει στο Instagram φωτογραφίες και νεότερες εξελίξεις.

Το ίδιο και η ποπ σταρ από την Κολομβία Σακίρα, που αναδημοσίευσε μία από τις αναρτήσεις του Ντι Κάπριο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έμεινε ασυγκίνητος, γράφοντας στο Twitter: «Είναι δική μας ευθύνη να σώσουμε τον πλανήτη».

«Βλέπουμε τον κόσμο μας να υποφέρει», έγραψε στο Instagram ο οδηγός της Φόρμουλα Λούις Χάμιλτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο