Grace 1: Συνεχίζεται το διπλωματικό “θρίλερ” το οποίο έχει ξεσπάσει με αφορμή δημοσιεύματα από το εξωτερικό -που επικαλούνται ιστοσελίδες παρακολούθησης πορείας πλοίων- τα οποία αναφέρουν ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε για εβδομάδες στο Γιβραλτάρ έχει δηλώσει προορισμό την Καλαμάτα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ο αξιωματούχος Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τον ελλιμενισμό του στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημειώνει ότι δεν έχει υποβληθεί ως τώρα κανένα αίτημα για την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου στην Καλαμάτα ή σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι. Πάντως, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν το τάνκερ.
Το πρωί της Τρίτης, το τάνκερ που έχει μετονομαστεί πλέον σε Aryan Darya 1 βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλγερίας και έπλεε προς την ανατολή. Η Τεχεράνη τονίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του, ενώ οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν επιβεβαίωσαν ποτέ επισήμως τον απόπλου του. Αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης με την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».
Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Ελαβε άδεια να συνεχίσει τον πλουν την Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε την διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως κάθε βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ θα σημάνει αυτόματα προσπάθεια στήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. «Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», ανέφεραν πηγές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Wall Street Journal, προσθέτοντας τα εξής: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες”.