Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο

Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεόνασμα ύψους 874 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επιδείνωση σημείωσε το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.

Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο του 2019, έναντι ελλείμματος 8,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε μικρή επιδείνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο αγαθών βελτιώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, καθώς το έλλειμμά του μειώθηκε κατά 496 εκατ. ευρώ, παρά τον περιορισμό των εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών, κυρίως καυσίμων, καθώς και λοιπών αγαθών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν πτώση κατά 4,2%.

Όπως επισημαίνεται, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 338 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το ισοζύγιο μεταφορών σημείωσε σχετικά μικρή βελτίωση, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,4%, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές σημείωσαν οριακή άνοδο (0,5%).

Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται αφενός στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και αφετέρου στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Τέλος, η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το α΄εξάμηνο του 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 3,9 δισ. ευρώ, κατά 759 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 1,6% σε τρέχουσες τιμές (0,1% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% σε τρέχουσες τιμές (2,2% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση τόσο του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών όσο και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών διευρύνθηκε. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 7,3%. Παράλληλα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 15,3%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,5% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούνιο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ το α΄εξάμηνο του 2019 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε άνοδο.

Τον Ιούνιο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 961 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 26 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018. Το α΄εξάμηνο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 853 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018.

Τον Ιούνιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 196 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 5,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 491 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 4,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο