Facebook: Είναι η εταιρεία κολοσσός στα social media, αλλά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν πρόκειται ποτέ να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Αντίθετα, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας ψάχνει συνεχώς τρόπους για να κάνει πιο εύκολη και συνάμα περισσότερο διαδραστική την εμπειρία πλοήγησης στην εφαρμογή, έστω κι αν πολλές από τις προσπάθειές του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Tο μεγαλύτερο challenger ever, τόσο για το Facebook, όσο και για τις υπόλοιπες εταιρείες δεν θα αφορά το χτίσιμο μιας νέας εφαρμογής, αλλά την… κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού.. Το Facebook έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι βούλονται να πουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων,.
Μία από τις μελέτες, που χρηματοδοτείται από τη διαδικτυακή εφαρμογή και επικεφαλής της είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε μάλιστα πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications. Η έρευνα εστιάζεται στο πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές μόνο με τη σκέψη μας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν σχεδιασθεί μηχανισμοί που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά μηνύματα και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τι είναι εκείνο που προτίθεται να πει το ανθρώπινο υποκείμενο.
Όπως σχολιάζει σχετικά το ΜΙΤ: «οι ερευνητές τοποθέτησαν πλάκες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των εθελοντών. Κατόπιν τους έθεσαν μία σειρά από ερωτήσεις, απαιτώντας από τα υποκείμενα τις έρευνας να δίνουν απλές απαντήσεις. Όπως για παράδειγμα ‘προτιμάς ένα πιάνο, ή ένα βιολί;’. Το σύστημα προσπαθούσε να εντοπίσει τόσο την ερώτηση, όσο και την απάντηση».
Μολονότι τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται ακόμη στο πρώιμο στάδιό τους, οι ερευνητές συμπέραναν πως «η εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφηκε ενόσω οι άνθρωποι μιλούσαν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκωδικοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα αυτό που λέει και να μεταφράζεται σε κείμενο στην οθόνη ενός υπολογιστή».
Νέος σάλος από τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του Facebook
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Bloomberg, η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κολοσσό των social media, σχετικά με τα ηχητικά μηνύματα που αποστέλλονται μέσω του Messenger και τα οποία καταγράφονται από διάφορες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι του Facebook… έστηναν αυτί και κατέγραφαν τα ηχητικά μηνύματα που άφηναν οι χρήστες, περνώντας τα σε κείμενο. Η εταιρεία αναγκάστηκε να απαντήσει στο Bloomberg και αντί να καθησυχάσει άπαντες με κάποια διάψευση, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ακολουθούσε αυτήν την πρακτική.
«Πλέον, έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε αυτήν την τακτική. Όλη αυτή η διαδικασία έγινε για λόγους δοκιμής, ώστε να δούμε εάν η AI του Facebook ερμήνευε σωστά τα μηνύματα που λάμβανε». Η εξήγηση δόθηκε μεν, αλλά δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση σχετικά με τον λόγο που η εταιρεία έψαχνε την ερμηνεία των μηνυμάτων. Ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι τα στοιχεία που μάζευε η εταιρεία από τα ηχητικά μηνύματα χρησιμοποιείται για λόγους διαφήμισης, ή και χειραγώγησης.