Κόσμος

Σκόπια: Τέλος από σήμερα η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας

Σκόπια: Απαγορεύεται και επισήμως από σήμερα η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στη γείτονα χώρα.

Σκόπια: Όπως προβλεπόταν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, θα απαγορευόταν η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας. Το σύμβολο το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για αλυτρωτικούς σκοπούς από τη γείτονα χώρα, η οποία το συμπεριέλαβε μάλιστα και στην πρώτη της σημαία, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, παύει να χρησιμοποιείται και επισήμως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από τους δημόσιους χώρους, τα μνημεία, τα βιβλία, τα ιδρύματα, σύμφωνα πάντα με ό,τι προέβλεπε η συμφωνία των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών είχε τεθεί εξάμηνη μεταβατική περίοδος προ της ισχύος της απαγόρευσης του Ηλίου της Βεργίνας, σύμβολο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Πληροφορίες για τον Ήλιο της Βεργίνας

Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς Άστρο της Βεργίνας) είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγγεία και νομίσματα, αλλά έγινε ευρέως γνωστό λόγω της απεικόνισης του στην χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο ο οποίος αποδίδεται στην Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από τον Ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’, από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.

Η σημασία του συμβόλου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ότι ήταν ηλιακό σύμβολο, σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστείας του Φιλίππου, ένα θρησκευτικό σύμβολο που αναπαριστά τους 12 Θεούς του Ολύμπου ( Ελληνική εθνική θρησκεία ), ή ένα διακοσμητικό σχέδιο. Δεκαεξάκτινοι, δωδεκάκτινοι και οκτάκτινοι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της περιόδου αλλά και σε ευρήματα από τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο (Μεγάλη Ελλάδα και Μικρά Ασία), ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και σε απεικονίσεις Αθηναίων οπλιτών αλλά και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, 5ος αιώνας π.Χ., Λοκρίδα, 4ο αιώνας π.Χ.

Έπειτα από την ανακάλυψη του Ανδρόνικου το σύμβολο άρχισε να συσχετίζεται με τους Αρχαίους Μακεδόνες, παρ’ όλη τη πρωτέρα διακοσμητική του χρήση στην Ελληνική τέχνη.