Ελλάδα

Νόσος των Λεγεωνάριων: Σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες

Νόσος των Λεγεωνάριων: Παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου και ποια τα βήματα για την πρόληψη της νόσου.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του βακτηρίου της λεγεωνέλλας, όπως είναι το θερμό κλίμα, η συνεχής λειτουργία κλιματιστικών και οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο προέρχεται κατά τη διάρκεια των περιόδων υπολειτουργίας των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, όπου το νερό των κλιματιστικών παραμένει στάσιμο και ευνοεί την ανάπτυξη του βακτηρίου.

Σε γενικές γραμμές, η “νόσος των λεγεωνάριων” έχει αυξημένη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες «νόσος των λεγεωνάριων». Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, κρίσιμος παράγοντας για την πρόληψη της νόσου είναι η συντήρηση των σωληνώσεων νερού και των κλιματιστικών, ειδικά σε μεγάλες υποδομές.

Τα συμπτώματα της νόσου των λεγεωνάριων

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται 2 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση. Η κλινική εικόνα συνήθως είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα συχνά με συνύπαρξη κεφαλαλγίας, βραδυψυχισμού, μυαλγιών και γενικών φαινομένων που υποδηλώνουν τη συστηματικότητα της λοίμωξης.

Αργότερα επηρεάζονται ζωτικά όργανα, ενώ υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν και οι νοητικές λειτουργίες. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Έχει θνητότητα 15% περίπου, ενώ στα ανοσοκατασταλμένα άτομα και τα άτομα των καλούμενων ομάδων υψηλού κινδύνου η θνητότητα είναι μεγαλύτερη. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου υπάγονται:

  • Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή
  • Όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια
  • Όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.