Λαγοκέφαλος: Συναγερμό έχει σημάνει η αύξηση του πληθυσμού των Λαγοκέφαλων στις Ελληνικές θάλασσες. Το άκρως επικίνδυνο ψάρι επιτίθεται σε ανυποψίαστους κολυμβητές. Επίσης είναι ένα από τα πιο τοξικά ψάρια και πολύ επικίνδυνο εάν καταναλωθεί. «Περιέχει τετραδοτοξίνη, είναι ένα μυϊκό δηλητήριο που προκαλεί παράλυση, προκαλεί μέχρι και θάνατο», αναφέρουν οι ειδικοί.
Μετά τις δεκάδες καταγγελίες από αλιείς, αλλά και από επιθέσεις σε λουόμενους, η Περιφέρεια Δωδεκανήσων αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Προσανατολίζεται ακόμη και στην επικήρυξη του επικίνδυνου ψαριού. Την μεγάλη «απειλή» από την συστηματική εισροή λαγοκέφαλων στα νερά της ευρύτερης περιοχής στο Αιγαίο που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, επισήμανε άλλωστε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης μας (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και με διευθύνσεις από άλλες περιφέρειες αλλά και από άλλα μεσογειακά κράτη με αντικείμενο το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την εμφάνιση των λαγοκέφαλων. Προετοιμάζουμε από κοινού τις προτάσεις που θα καταθέσουμε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, διότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα αλιεύματα» όπως είπε.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος
Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Όπως τονίζει ο δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.
Πως θα ξεχωρίζεται το λαγοκέφαλο
- Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
- Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
- Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται