Ελλάδα

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Βρέθηκαν ναρκωτικά σε στικάκια USB και σε πούρα

"Ελευθέριος Βενιζέλος": Στα πιο απίθανα σημεία βρήκαν ναρκωτικά ελεγκτές της ΑΑΔΕ, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε αποσκευές.

“Ελευθέριος Βενιζέλος“: Μια… έκπληξη περίμενε κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ στο τελωνείο του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εντόπισαν ναρκωτικά, τα οποία είχαν κρυφτεί σε ασυνήθιστα σημεία, εντός των αποσκευών. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πακέτο που προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε τελικό προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, βρέθηκαν 50 στικάκια USB τα οποία ήταν γεμάτα χασισέλαιο, ενώ στο ίδιο πακέτο εντοπίστηκαν 16 πούρα γεμάτα με χασίς, η έντονη μυρωδιά των οποίων, κίνησε την υποψία των ελεγκτών. Στο δεύτερο πακέτο, με προορισμό την Αθήνα και προέλευση τη Νότιο Αφρική, εντοπίστηκε σωλήνας γεμισμένος με μικρά στρογγυλά τεμάχια ηρωίνης. Ο σωλήνας κίνησε υποψίες, καθώς κατά την εξέτασή του έγινε αντιληπτό ότι δεν περνούσε αέρας από μέσα. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια της ΑΑΔΕ που συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των χωρών απ’ όπου προήλθαν τα πακέτα.

Το αφιέρωμα του Spiegel για το σίσα

Το ναρκωτικό σίσα εξαπλώνεται στην Ελλάδα με ραγδαίο ρυθμό, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Είναι γνωστό ως «κοκαΐνη των φτωχών», γιατί κοστίζει πέντε φορές λιγότερο. Η πολύ χαμηλή τιμή του ναρκωτικού είναι όμως και η αιτία που είναι άκρως επικίνδυνο, επισημαίνει το Spiegel.

Είναι σκηνές που οι Αθηναίοι έχουν συναντήσει πολλές φορές στους δρόμους της πρωτεύουσας, γιατί γίνεται όλο και περισσότερο χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, δηλώνει στο Spiegel ο Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ψυχίατρος και διευθυντής εφαρμογής προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ. «Πόσοι πεθαίνουν από χρήση σίσα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας το 2017 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 14.462 περιπτώσεις βαριά τοξικοεξαρτημένων από οπιούχα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το συνθετικό ναρκωτικό παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σε παράνομα εργαστήρια. Κύριο συστατικό του η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη μαζί με άλλες φτηνές και άκρως τοξικές ουσίες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες συνταγές με άλλες ουσίες, όπως οξέα από μπαταρίες ή λάδι αυτοκινήτων», γράφει το Spiegel για το σίσα.