Γιαβούζ: Έπιασε… δουλειά το τουρκικό γεωτρύπανο, αρχίζοντας τις εργασίες στα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της “Sabah” και το οποίο επικαλούνται τα κυπριακά ΜΜΕ. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το “Γιαβούζ” -το οποίο όπως τονίζεται θα επιχειρήσει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στην περιοχή- συμπίπτουν με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στα Κατεχόμενα. “Η νέα γεώτρηση του Γιαβούζ γίνεται ώστε να σταλεί ένα μήνυμα από την Τουρκία προς όλον τον κόσμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Συν τοις άλλοις, το γεωτρύπανο “Πορθητής” προχωρά το δικό του πρότζεκτ στα ανοιχτά του Ακάμα, φτάνοντας στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πλην του “Πορθητή” και του “Γιαβούζ“, δουλειά θα πιάσει και το “Όρουκ Ρέις” το ερευνητικό σεισμογραφικό, το οποίο θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο ως υποστήριξη του “Μπαρμπαρός” στις σεισμικές έρευνες. Οι εργασίες των γεωτρύπανων και των ερευνητικών πλοίων διεξάγονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που παρακολουθούν έχοντας στείλει υποβρύχια, φρεγάτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Κίνηση – πρόκληση από Τσαβούσογλου
Στο πλαίσιο συνεδρίου στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της χώρας του, συμπεριλαμβάνοντας εντός και την Κρήτη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε την ομιλία του σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε, ενώπιον των πρέσβεων της γειτονικής χώρας, ότι η επιθυμία της Άγκυρας είναι η επίτευξη αγαστής συνεργασίας με την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όμως, προχώρησε στην κίνηση – πρόκληση, παρουσιάζοντας έναν χάρτη ο οποίος «έδινε» στην Τουρκία όλη την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, φτάνοντας έως την Κρήτη.
«Στην υφαλοκρηπίδα μας, μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μποντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του καζάν – καζάν, δηλαδή του win – win.
Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε σχετικά ο Τούρκος υπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο.