Αθλητισμός

Σον: “Εξοντωτική” σεζόν για τον Κορεάτη – Έπαιξε σε 78 ματς και ταξίδεψε 110.000 χιλιόμετρα

Σον: Ο Κορεάτης ποδοσφαιριστής της Τότεναμ πέρασε... πιο δύσκολα από κάθε συνάδελφό του, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν από την Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών.

Σον: Η σεζόν 2018-19 ήταν μια από τις πιο δυνατές στην πρόσφατη ιστορία της Τότεναμ. Τα “σπιρούνια” έκαναν την έκπληξη και έφτασαν μέχρι τον τελικό του Champions League, σταματώντας πάνω στην εκπληκτική συμπατριώτισσά τους, Λίβερπουλ. Η μακρά πορεία στο Champions League σε συνδυασμό με την παρουσία στην πάντα απαιτητική Premier League (που για πολλούς θεωρείται ως το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου), έφερε βαρύ φορτίο στις πλάτες των παικτών που “κουβάλησαν” όλη αυτή την προσπάθεια. Όπως ο 27χρονος Σον Χέουν Μιν, ο οποίος ήταν ένας από τους αναντικατάστατους παίκτες του Ποκετίνο σε αυτήν την πορεία. Ο Σον θεωρείται ως “μηχανάκι”, αλλά αυτά που κατάφερε να κάνει την περασμένη σεζόν, μάλλον τον τοποθετούν στην κατηγορία των… ρομπότ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFPro, σε μελέτη που έγινε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ποδοσφαιριστές, ο Σον είχε την τιμητική του.

Συγκεκριμένα, την περασμένη σεζόν, ο Κορεάτης ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε 78 ( ! ) ματς, σε όλες τις διοργανώσεις και χρειάστηκε να κάνει ταξίδια συνολικής απόστασης 110.000 χιλιομέτρων! Η απόσταση αυτή απαιτήθηκε στο να μεταβεί στη χώρα του για να την εκπροσωπήσει και στη συνέχεια να επιστρέψει πίσω στην Αγγλία. Μετά τον Σον, η έρευνα επεκτάθηκε στους Μανέ και Μπέκερ, οι οποίοι “έγραψαν” 100.000 χιλιόμετρα, αλλά και οι Κιελίνι – Κομπανί. Η έρευνα έγινε για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των ποδοσφαιριστών, που λόγω των συνεχών μετακινήσεων, των αγώνων και των λοιπών υποχρεώσεων, φτάνουν “Στο Όριο” (παρουσιάζοντας καμιά φορά και… ακραίες συμπεριφορές), όπως είναι και ο τίτλος της έρευνας.

Ουσιαστικά, οι ποδοσφαιριστές διεκδικούν καλύτερη μεταχείριση από τους συλλόγους και τους προπονητές τους, έχοντας ως στόχο να λαμβάνουν μεγαλύτερα διαστήματα ξεκούρασης κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών περιόδων.

Περιστατικά σαν αυτά του Σον και των παικτών της Λίβερπουλ, αποδεικνύουν ότι οι ποδοσφαιριστές, αν και καλοπληρωμένοι (όταν μιλάμε για συλλόγους τέτοιου βεληνεκούς) γίνονται… χίλια κομμάτια προκειμένου να παρουσιαστούν “ΟΚ” στις διεθνείς και συλλογικές υποχρεώσεις τους.

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) έχοντας κατά νου τους προβληματισμούς των παικτών αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη: “η επιτακτική αποχή από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για έναν μήνα την περίοδο που δεν υπάρχουν επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις”. Ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από τη FIFA και την UEFA που, αντί να μειώνουν, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις διοργανώσεις και κατά συνέπεια τα ματς κατά τη διάρκεια της κάθε σεζόν!