Κόσμος

Ινδία: Τέλος στο “τριπλό ταλάκ” – Ποινικοποιείται η λέξη που έφερνε άμεσο διαζύγιο

Ινδία: Φινάλε σε μία μουσουλμανική παράδοση ετών, στην οποία ο σύζυγος μπορούσε να πάρει διαζύγιο με... μία μόνο λέξη.

Ινδία: Μέχρι… χθες, οι άνδρες που ζουν στη χώρα είχαν τη δυνατότητα να πάρουν διαζύγιο με τον πιο απλό τρόπο που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Σύμφωνα με την παράδοση των Μουσουλμάνων, ένας άνδρας μπορεί να “σπάσει” τα δεσμά του γάμου με τη σύζυγό του με μία μόνο λέξη. Αρκεί αυτή να ειπωθεί τρεις φορές. Μέχρι πρότινος, εάν η σύζυγος άκουγε από τον άνδρα της το εξής: “Ταλάκ, ταλάκ, ταλάκ”, τότε το διαζύγιο έχει “κλειδώσει” χωρίς καμία άλλη διατύπωση και ενέργεια. Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι την Τρίτη, όταν και η ινδουιστική κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι κατάφερε να περάσει την εισήγηση για την ποινικοποίηση του “τριπλού ταλάκ”.

Η Άνω Βουλή της Ινδίας ενέκρινε το νομοσχέδιο και ουσιαστικά, απομένει μόνο η υπογραφή του προέδρου της χώρας ώστε να πάρει τη μορφή νόμου και να σταματήσουν τα διαζύγια μέσω του τριπλού ταλάκ, διώκοντας μάλιστα όσους το εφαρμόζουν από εδώ και στο εξής. Η εν λόγω παράδοση κρατούσε για αιώνες, ωστόσο με τα χρόνια, οι περισσότερες χώρες που έχουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς, σιγά – σιγά άφηναν την πρακτική του “ταλάκ”. Η Ινδία το εφάρμοζε μέχρι πρότινος, ωστόσο από τη στιγμή που η Κάτω Βουλή και η Άνω Βουλή υπερψήφισαν την ποινικοποίησή του, το “ταλάκ” θα σβήσει και εκεί.

“Πρόκειται για ιστορική ημέρα, το κοινοβούλιο της Ινδίας δικαίωσε τις μουσουλμάνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ραβί Σανκάρ Πρασάντ ενώπιον των ΜΜΕ. Πάντως, υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις για το μέτρο που έρχεται. Μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας υποστηρίζουν μεν ότι το “ταλάκ” είναι λάθος, αλλά η ποινικοποίησή του θα έπρεπε πρώτα να περάσει από την έγκριση των ηγετών των κοινοτήτων και όχι της κυβέρνησης. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το κόμμα των Μουσουλμάνων που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

“Η κυβέρνηση στοχοθετεί τους Μουσουλμάνους, αν και δεν έχει καταφέρει ακόμη να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στους Ινδουιστές”, ανέφερε βουλευτής του εν λόγω κόμματος.

Εφόσον οι Ινδοί έλυσαν το πρόβλημα του “ταλάκ”, μπορούν πλέον να “δουν” και το θέμα της μόλυνσης.  Οι πόλεις της Ινδίας κυριαρχούν στην κατάταξη της Greenpeace με τις πιο μολυσμένες παγκοσμίως για το 2018, με 22 να βρίσκονται στις 30 πρώτες θέσεις.

Το Νέο Δελχί, που βρίσκεται στη δέκατη θέση του καταλόγου, χαρακτηρίστηκε για μία ακόμη φορά η πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, ενώ η πόλη Γκουρουγκράμ, η οποία το 2016 άλλαξε το όνομά της σε Γκουργκαόν, βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί τον βασικότερο περιβαλλοντικό υγειονομικό κίνδυνο.