Κόσμος

Brexit: “Βουτιά” για τη στερλίνα – Φόβοι για “άτακτη” έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit: Η παρουσία του Μπόρις Τζόνσον στο "τιμόνι" της Μεγάλης Βρετανίας "πυροδοτεί" κύμα ανησυχίας, με αντίκτυπο και στο χρηματιστήριο.

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας φανατικός υπέρμαχος της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως… περιττά σημεία, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο “τιμόνι” της Μεγάλης Βρετανίας. Η παρουσία του σκληροπυρηνικού Συντηρητικού έχει θορυβήσει τόσο την ευρωπαϊκή κοινότητα, όσο και τις αγορές. Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι η ριψοκίνδυνη διπλωματική οδός που ακολουθεί, ίσως οδηγήσουν σε ένα “διαζύγιο” άνευ όρων με την Ε.Ε, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Κάτι που φαίνεται ήδη, μέσω της “βουτιάς” που σημείωσε σήμερα η στερλίνα.

Η στερλίνα υποχώρησε στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 1,2120 δολαρίου κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής της στην Ασία. Πρόκειται για το χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Έναντι του ευρώ κινείτο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 γύρω στις 91,55 πένες.

Πριν από δύο μήνες, η στερλίνα κινείτο στο επίπεδο του 1,32 δολαρίου, για να ακολουθήσει η σταθερή πτώση της, με τις απώλειες να επιταχύνονται μετά τις 24 Ιουλίου όταν ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Η ατζέντα του Τζόνσον, που θέλει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδιαφορώντας για το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία, οφείλεται στη συμπεριφορά των αγορών, έστω κι αν υπάρχουν ακόμη οι φωνές εντός βρετανικού κοινοβουλίου που θέλουν μια πιο συμβιβαστική λύση.

Οι πιθανότητες περί “άτακτης εξόδου” αυξήθηκαν από την ημέρα που ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε στο υπουργικό του συμβούλιο υποστηρικτές του Brexit. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σκληρή του γραμμή απέναντι στην Ένωση, ουσιαστικά καταρράκωσε κάθε ελπίδα για μια συμβιβαστική λύση έστω και στο… παρά ένα. Η λίρα έχει χάσει περίπου το 2,4% της αξίας της από τότε που ανέλαβε ο Τζόνσον.

Από το δημοψήφισμα του 2016 για την ΕΕ, η λίρα καταγράφει διακυμάνσεις ανάλογα με τις δηλώσεις που γίνονται αναφορικά με το Brexit: μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση της από τότε που υιοθετήθηκε το σύστημα των ελεύθερα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από το δημοψήφισμα του 2016 και ύστερα, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 28 σεντς, μια από τις σημαντικότερες πτώσεις για το βρετανικό νόμισμα τις τελευταίες δεκαετίες.

Μπόρις Τζόνσον: “Brexit χωρίς… ναι μεν, αλλά”

Πιστός στο στιλ του, ο ασυγκράτητος Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ «να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ όρων στις 31 Οκτωβρίου» επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η αποχώρηση αυτή θα γίνει ακόμη και χωρίς συμφωνία. Επιμένει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία «καλύτερη συμφωνία» διαζυγίου, χωρίς το backstop. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από τις θερινές διακοπές που αρχίζουν απόψε και θα παραταθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον «βάζει τον πήχη υπερβολικά ψηλά», λέει ο Αναντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου σε άρθρο του στον Guardian και θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς, ωστόσο, πώς μπορεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του». «Και είναι πρακτικά αδύνατον να δει κανείς πώς μπορεί να το κάνει εντός των ισχυουσών προθεσμιών».

«Ο ισχυρισμός ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία απολύτως νέα συμφωνία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ολίγων εβδομάδων ή μηνών δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που περιμένει να δει αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε θέση να βάλει λεπτομέρειες πίσω από τα σλόγκαν του. «Προσβλέπω σε συνάντησή μας για να συζητήσουμε με λεπτομέρειες τη συνεργασία μας», έγραψε λίγο στεγνά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο