Σεισμός στην Αθήνα: Πάνω από 2.000 ζημιές έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της Παρασκευής, 19 Ιουλίου 2019, με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Εξ αυτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, περίπου 1.700 αφορούν κατοικίες και οι υπόλοιπες 300 επιχειρήσεις.
Από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της αγοράς φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έσπευσαν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διαχείρισης ζημιών καταστροφικών κινδύνων και να συνδράμουν τους ασφαλισμένους πελάτες τους όπως το πράττουν σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση ζημιών από σεισμό, πλημμύρα, δασικές πυρκαγιές κλπ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ασφαλιστική αγορά παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου της μετασεισμικής δραστηριότητας. Θα ακολουθήσει συγκεντρωτική αναφορά από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με αναλυτικά στοιχεία επί του πλήθους των ζημιών που θα έχουν δηλωθεί και την πρόβλεψη του ποσού των αποζημιώσεων, προστίθεται.
Υπενθυμίζεται από την ΕΑΕΕ, ότι η ασφάλιση αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο μηχανισμό κάλυψης των οικονομικών επιπτώσεων ζημιών από φυσικές καταστροφές. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις παραμένουν στο πλευρό των ασφαλισμένων παρέχοντας υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά από κάθε συμβάν μικρής ή μεγάλης έκτασης.
Σεισμός στην Αθήνα: Πεδίο αντιπαράθεσης για τους σεισμολόγους το νέο “χτύπημα” του Εγκέλαδου
Το νέο “χτύπημα” του Εγκέλαδου, μεγέθους 4.2R το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, έφερε ανησυχία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, καθώς εμφανίστηκε εκ νέου σεισμική δραστηριότητα λίγες ημέρες μετά τα 5.1R που σημειώθηκαν στις 19 Ιουλίου. Ο σεισμός είχε μεγάλη ένταση αλλά μικρή διάρκεια. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο είναι 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού που ταρακούνησε την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.
Η νέα περίπτωση έφερε αντιπαραθέσεις μεταξύ των σεισμολόγων, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν τα 4.2R αποτελούν μέρος της μετασεισμικής δραστηριότητας του ρήγματος των Αλκυονίδων, ή θα ακολουθήσουν κι άλλες δονήσεις.
Για παράδειγμα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ανέφερε σε τοποθέτησή του ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, καθώς τα 4.2R εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της 19ης Ιουλίου. Παράλληλα, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε τον λόγο για τον οποίον ο σεισμός των 4.2R έγινε αισθητός. Αιτία, ήταν το χαμηλό εστιακό βάθος, τονίζοντας ότι δονήσεις παρόμοιας κλίμακας θα λαμβάνουν χώρα ακόμη και μετά τον κύριο σεισμό.
“Αναμένουμε τέτοιου είδους σεισμούς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική ακολουθία. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι. Όχι πιθανό αλλά δεν αποκλείεται κιόλας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, αναφορικά με τον χθεσινό σεισμό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε τα εξής: “Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», εξήγησε και προσέθεσε: «Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής”.
Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. Σε δηλώσεις του στο One Channel, ο κ. Καραστάθης τόνισε ότι τα 4,2 Rείναι μετασεισμός των 5,1R. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό.