Δίκη Γρηγορόπουλου: Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για τους Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η απόφαση ήταν να ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αλλά η πλευρά της υπεράσπισης των Κορκονέα – Σαραλιώτη ζήτησε αναβολή, με τους συνηγόρους της οικογενείας Γρηγορόπουλου να την κατηγορούν για “προσχηματικές κινήσεις”, ούτως ώστε η υπόθεση να μπει στον νέο Ποινικό Κώδικα. Η εν λόγω περίπτωση σε συνδυασμό με την πρόταση του εισαγγελέα για μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με δόλο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ίσως οδηγούσε σε ελαφρύτερη ποινή για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Η πλευρά Γρηγορόπουλου για την αναβολή
Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Αλεξάνδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Μετά την δολοφονία ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση, ώστε χαρακτηρίσθηκαν από μερίδα του τύπου και στελεχών πολιτικών κομμάτων ακόμη και ως εξέγερση.Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με τη φύση και τα αίτιά τους.
Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.