Airbnb: Το φαινόμενο της ενοικίασης ακινήτων μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας. Καθημερινά, όλο και περισσότερες αγγελίες “ξεπετάγονται” από την Ελλάδα, κάτι που προσφέρει κέρδη στους ενοικιαστές, αλλά παράλληλα θέτει σοβαρά εμπόδια στους κατοίκους των πόλεων, οι οποίοι αναζητούν σπίτι να μείνουν και… δεν βρίσκουν. Κι αν το βρουν, τότε χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλα ποσά ως ενοίκια.
Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, τα οποία δημοσίευσε ο “Ελεύθερος Τύπος”, τα ακίνητα στην ελληνική επικράτεια που βρίσκονται υπό το “καθεστώς” του Airbnb ξεπερνούν τα 88.000. Κάτι που έχει δημιουργήσει ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη συζητήσει επί του θέματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί ραντεβού με τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη την Πέμπτη.
Οι δύο άνδρες, συμφώνησαν στο ότι άμεσα, θα πρέπει να ρυθμιστεί ένα νέο πλαίσιο που θα “συμμαζέψει” την κατάσταση.
Ποια Αθήνα; Η Κρήτη
Θα έλεγε κανείς πως η Αθήνα κατέχει την πρωτιά στα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb. Όποιος όμως επέλεγε την πρωτεύουσα θα έκανε λάθος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του AirDNA, η Κρήτη παίρνει τα πρωτεία, έχοντας 22.585 αγγελίες για Airbnb, έναντι 11.355 της Αθήνας. Με λίγα λόγια, η πρωτεύουσα έχει λιγότερες από τις μισές καταχωρήσεις έναντι του νησιού.
Ακολουθεί η Κέρκυρα με 6.809, η Σαντορίνη με 5.159, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα χαμηλά της λίστας, με 2.213 αγγελίες, οι οποίες την κατατάσσουν στην 13η θέση.
Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των αγγελιών
- Κρήτη: 22.585
- Αθήνα: 11.355
- Κέρκυρα: 6.809
- Σαντορίνη: 5.159
- Μύκονος: 4.351
- Ρόδος: 4.055
- Κεφαλλονιά: 3.434
- Ζάκυνθος: 3.354
- Πάρος: 3.051
- Κασσάνδρα: 3.048
Στα χέρια της ΑΑΔΕ πάνω από 20.000 ακίνητα
Περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο, εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, 130 ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, εντοπίστηκαν να μην τα έχουν δηλώσει στην εφορία.
Μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping) οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων και διαπίστωσαν ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Ο αριθμός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.
Ήδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να δοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κλπ).