Οικονομία

ΑΑΔΕ: Εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές από κλιμάκια του

ΑΑΔΕ: Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησαν εντατικούς ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

ΑΑΔΕ: Εντατικούς ελέγχους στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας κάνουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τον Ιούνιο, ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ότι αφορά τον αριθμό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος ενώ η παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα με τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 στους 10 που ελέχθησαν.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι, ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν με παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων. Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα έφθασε στο 62%.

Οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι οι ακόλουθοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Εκμετάλλευση ΤΑΞΙ 81%, Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%, Ανθοπωλεία 73%, Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%, Μανικιούρ Πεντικιούρ 63%, Δικηγόροι 63%, Ψητοπωλεία – Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%, Κομμωτήρια – Κουρεία 62%, Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%, Πρατήρια καυσίμων 54%, Χερσαίες – Θαλάσσιες μεταφορές 53%, Λιανικό εμπόριο 36%, Εστίαση 33%, Καταλύματα 24%.

Σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, σε ό,τι αφορά στην αυστηρότητα των ελεγκτών, πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια, που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997 – καμία από τις επιχειρήσεις, που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο, δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε.

ΑΑΔΕ: Μόνο με ραντεβού οι φορολογούμενοι στις ΔΟΥ για εκκρεμείς υποθέσεις τους

Μόνο με ραντεβού θα μπορούν να προσέρχονται φορολογούμενοι ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους για λόγους που σχετίζονται με εκκρεμή υπόθεσή τους στα Τμήματα Ελέγχου των Δ.Ο.Υ., στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και στις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Αυτό προβλέπουν οδηγίες που έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής με σκοπό την καλύτερη και έγκαιρη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, από τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, η προσέλευση θα πραγματοποιείται, αφού προηγηθεί επικοινωνία με το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης (γραμματεία) των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ώστε να καθορίζεται ο χρόνος συνάντησης με τα αρμόδια για το θέμα στελέχη τους. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να πραγματοποιείται μέσω αιτήματος, το οποίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως στην αρμόδια υπηρεσία ή αποστέλλεται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο (ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ).

Προσερχόμενος, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται στη γραμματεία της υπηρεσίας, όπου θα του χορηγείται κάρτα με την ένδειξη, «Επισκέπτης», και την οποία θα φέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των φορολογουμένων πρέπει να φέρουν μαζί τους τα σχετικά νομιμοποιητικά τους έγγραφα.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ. επεξεργάζεται μια σύγχρονη ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των επισκέψεων των φορολογουμένων στις κατά αρμοδιότητα ελεγκτικές φορολογικές υπηρεσίες, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής εφαρμογής (web based application), στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού της. Διευκρινίζεται ότι, ως προς τις ΔΟΥ., η νέα αυτή διαδικασία επισκέψεων θα αφορά μόνο τα τμήματα ελέγχου και όχι τα υπόλοιπα τμήματα υποδοχής κοινού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο