Τεχνολογία

Twitter: Ο εφευρέτης του retweet μετάνιωσε για τη… δημιουργία του

Twitter: Το φυσάει και δεν κρυώνει το... retweet ο Κρις Γουέδερελ.

Twitter: Μετανιωμένος για την δημιουργία του κουμπιού retweet δηλώνει ο εφευρέτης του συγκρίνοντας μάλιστα αυτό το χαρακτηριστικό με το να «δίνουμε σε ένα 4χρονο παιδί ένα γεμάτο όπλο». Ο προγραμματιστής Κρις Γουέδερελ, ήταν επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το retweet στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Twitter στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, το 2009, σύμφωνα με το BuzzFeed News.

Όταν έφτιαξε αυτό το εργαλείο, ήλπιζε πως θα βοηθούσε τις υποεκπροσωπούμενες κοινότητες να ακουστεί η φωνή τους. Αντ’ αυτού, πιστεύει πλέον πως το retweeting έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή κουλτούρα που βοηθά στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης και ενισχύει την οργή. Μιλώντας στο BuzzFeed είπε: «Είναι σαν να δίνουμε ένα γεμισμένο όπλο σε ένα 4χρονο. Αυτό πιστεύω πως κάναμε στην πραγματικότητα».

Πριν από την εφεύρεση του Γουέδερελ, οι χρήστες του Twitter μπορούν να κάνουν retweet ο ένας στον άλλο, αντιγράφοντας και επικολλώντας ένα tweet στον δικό τους λογαριασμό προσθέτοντας μπροστά τα αρχικά RT. Αφαιρώντας αυτά τα επιπλέον βήματα, οι άνθρωποι ξόδευαν λιγότερο χρόνο σκεπτόμενοι τι θα μοιράζονταν – οδηγώντας έτσι στην διάδοση προσβλητικού περιεχομένου.

Ο Γουέδερελ μάλιστα, λέει ότι συνειδητοποίησε για πρώτη φορά πως το κουμπί retweet δεν ήταν απαραίτητα μια δύναμη για καλό, κατά την διάρκεια του Gamergate το 2014. Το Gamergate αφορούσε χιλιάδες χρήστες που παρενοχλούν γυναίκες στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών σε μια συντονισμένη εκστρατεία.Ο Γουέδερελ πρόσθεσε: «Αντιλήφθηκα ότι αυτό δεν ήταν ένα μικρό υποσύνολο ανθρώπων που ενεργούσε με ασυγκράτητο τρόπο. Ίσως αυτός ήταν ο τρόπος συμπεριφορά των ανθρώπων. Και αυτό με κατατρόμαξε».

Κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016, του κουμπί retweet βοήθησε επίσης στην διάδοση της θεωρίας συνωμοσίας Pizzagate, σύμφωνα με την οποία οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος διοικούσαν ένα δίκτυο παιδόφιλων από ένα εστιατόριο στην Ουάσινγκτον.

Αραγε θα το… καταργήσουν;

Και παρόλο που ο Γουέδερελ εκφράζει την λύπη του για την δημιουργία του χαρακτηριστικού αυτού, δεν πιστεύει πως θα πρέπει να καταργηθεί επειδή κάποια άτομα με μεγαλύτερο ακροατήριο θα πληρώνονται για να μοιράζονται συγκεκριμένα μηνύματα, κάτι που θα τους δώσει υπερβολική δύναμη. Πρότεινε ωστόσο, πως το Twitter θα μπορούσε να δημιουργήσει ομάδες ανθρώπων που θα ονομάζονται ακροατήρια και στην συνέχεια θα τους αφαιρεί το δικαίωμα να κάνουν retweet περιεχομένου που μοιράζεται προσβλητικά σχόλια.

Ο Γουέδερελ δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός κατασκευαστής που δεν του αρέσει η δική του δημιουργία. Ένας δημιουργός του Facebook, ο Τζάστιν Ροζενστάιν αποκάλυψε το 2017 πως έχει απαγορεύσει όλες τις εφαρμογές στο τηλέφωνό του επειδή δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του σε θέμα εθισμού.