Πολιτική

Αμερικανοί αξιωματούχοι: “Η νέα κυβέρνηση φέρνει ευκαιρίες ανάπτυξης και σταθερότητας”

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η αλλαγή ηγεσίας στην Ελλάδα έφερε αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον από τη μεριά των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και σταθερότητα θα φέρει στην Ελλάδα η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ στο ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος ανέφερε πως η κυβερνητική μετάβαση στην Ελλάδα να στείλει μήνυμα σταθερότητας και ωριμότητας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις επιχειρήσεις. “Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε όλους τους τομείς του στρατηγικού διαλόγου, την άμυνα, την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις αλλά και τους δεσμούς μεταξύ των λαών”, τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Εντός φθινοπώρου θα συνεχιστεί ο στρατηγικός διάλογος, ενώ  αναμένεται σύντομα και η άφιξη, του υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο”.

“Μέσα σε λίγες ημέρες μετά από τις εκλογές, έγιναν τόσες επαφές… Θα δούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις”, συμπλήρωσε και στάθηκε στην προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσει τη γραφειοκρατία και να κάνει τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές. Ωστόσο, στο μικροσκόπιο του αξιωματούχου μπήκαν και οι κινήσεις της Τουρκίας, που προσφάτως προχώρησε στην αγορά S-400.

Η Τουρκία θα ανταποδώσει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις θα ήταν απαράδεκτες. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις και πρόσθεσε πως δεν αναμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει τέτοια δράση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι για την ώρα δεν είναι απαραίτητες επιπλέον γεωτρήσεις ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το TGRT. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση στη διένεξη για τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης πως αν δεν δημιουργηθεί μια σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και αν συνεχιστούν οι απειλές εναντίον της Τουρκίας, θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Παρακολουθώντας την κινητικότητα της Τουρκίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε:

“Eίναι μια κίνηση λυπηρή από τον Πρόεδρο Ερντογάν, που παραβιάζει τους νόμους CAATSA και οδηγεί στη διακοπή του προγράμματος F-35». Ενώ για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, σχολίασε ότι «αφ’ ενός αποθαρρύνουμε την Τουρκία από τέτοιες δράσεις που κλιμακώνουν την ένταση και αφ’ ετέρου εκτιμούμε πολύ την αυτοσυγκράτηση και την υπεύθυνη απάντηση της Ελλάδας“.

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα προσέθεταν νέες αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, απάντησε ότι σύμφωνα με τη στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «η έμφαση δίνεται στην ευελιξία, τη μαχητική ικανότητα και την κινητικότητα και όχι σε περισσότερη μόνιμη παρουσία».