Αλέξης Τσίπρας: «Δεν ξεχνάμε την εισβολή στην Κύπρο. Δεν σταματάμε, 45 χρόνια μετά, να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή μας. … να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δυο διαδοχικές αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έγραψε αρχικά στο twitter του πως: «Δεν ξεχνάμε την εισβολή στην Κύπρο, τους νεκρούς και αγνοούμενους, την παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου. Δεν σταματάμε, 45 χρόνια μετά, να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή μας», ενώ στο αμέσως επόμενο μήνυμα ανέφερε: «Δεν σταματάμε, 45 χρόνια μετά, να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου και του συνόλου του Κυπριακού λαού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. «Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου» είναι το μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ανέβασε μάλιστα και στον λογαριασμό του έναν χάρτη με ματωμένο το υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου γράφοντας: «45 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε τα θύματα του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».
Μήνυμα και από τον Νίκο Βούτση
Αρκετοί πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις έστειλα το μήνυμα συμπαράστασης στον λαό της Κύπρου. Ανάμεσα τους και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της απόβασης και εισβολής στην Κύπρο είναι πικρή η διαπίστωση ότι 45 χρόνια μετά, η πληγή παραμένει ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» αναφέρει ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε ανακοίνωσή με αφορμή τη σημερινή επέτειο. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένα ιστορικό ρήγμα μνήμης και ευθύνης, ένα συλλογικό άλλοθι για τη λήθη μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας» επισημαίνει ο κ. Βούτσης και προσθέτει:
«Γι΄ αυτόν το λόγο ήταν ιστορική και βαρύνουσας σημασίας η ομόφωνη έγκριση που έδωσε τον Ιούλιο του 2017 το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ανοίξει και να δημοσιοποιηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο το αρχείο του “Φακέλου της Κύπρου“». Με συνείδηση αυτής της ευθύνης παραδόθηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, το ιστορικό αυτό υλικό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό αλλά και στην κοινή γνώμη.
Ως ελάχιστο χρέος για τη διαμόρφωση συλλογικής εθνικής συνείδησης για την κυπριακή τραγωδία αλλά και ως προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης σε όλη της την ενάργεια και την τιμή που θα έπρεπε, για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στην παραμένουσα κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και στο δράμα του κυπριακού λαού πριν από τόσα χρόνια».