Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσφυγικό, άσυλο και Εξάρχεια στις προτεραιότητες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύσκεψη σήμερα με Χρυσοχοΐδη και Κουμουτσάκο θα έχει ο πρωθυπουργός ώστε να προχωρήσουν τα "καυτά" θέματα του προσφυγικού, της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και των Εξαρχείων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και τον Γιώργο Κουμουτσάκο δίνει το στίγμα για τις επόμενες και άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι το άσυλο και το προσφυγικό θέμα. Η διαχείριση του μεταναστευτικού πάντως ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση και τον υπερυπουργό Μιχαλη Χρυσοχοΐδη, που εχει και το μεταναστευτικής πολιτικής στο χαρτοφυλάκιό του, με αναπληρωτή τον πρώην διπλωμάτη Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η ροή των αφίξεων συνδέεται άμεσα μέ τα ελληνοτουρκικά.

Το Σαββατοκύριακο, εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στη Μόρια της Λέσβου, πραγματοποιώντας για την κυβέρνηση αυτοψία στον προσφυγικό καταυλισμό και διαπιστώνοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών παρά τα χιλιάδες ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που διατέθηκαν.

Όπως είχε πει και προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία και όχι με μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως μέσω της άμεσης επιστροφής όσων δεν δικαιούνται ασύλου.

Μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν- Μητσοτάκη ειναι σαφές οτι Αθήνα και Άγκυρα τηρούν στάση επιφυλακτική, χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς στην εξίσωση προστίθεται και η συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ- με τα τουρκικά πλοία Φατίχ και Γιαβούζ να συνεχίζουν τις γεωτρήσεις, όπως άλλωστε δήλωσε ο κ. Ερντογάν – αλλά και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά την απόκτηση από την γειτονική χώρα των ρωσικών πυραύλων S-400.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την κυβέρνηση και στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ το όλο ζήτημα άπτεται άμεσα και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένου πως η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι αυτή που βοήθησε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση του 2015. Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Η κατάργηση του ασύλου και το θέμα των Εξαρχείων

Στο πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο θα προστεθεί και η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιστρέψει η ασφάλεια και η δημόσια τάξη, κάτι που είχε στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας από την πρώτη μέρα.

Καθοριστικό ρόλο, στην εφαρμογή της νομοθεσίας, θα έχει το δίδυμο Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την υπουργό Παιδείας να εισηγείται την διάταξη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να αναλαμβάνει την εφαρμογή του νόμου.

Η κατάργηση του ασύλου, θα συνδυαστεί με τα πρώτα μέτρα για την επιστροφή των Εξαρχείων στους κατοίκους του, καθώς οι εντολές Μητσοτάκη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι να δοθεί τέλος στο άβατο και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το πλάνο, που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, με στόχο την απομάκρυνση από την γειτονιά των εμπόρων ναρκωτικών και των διαφόρων συμμοριών που δρουν στην περιοχή, προβλέπει την ενισχυμένη περιπολία αστυνομικών και την επιστροφή της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν αργότερα και με τη επικείμενη επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Ταυτόχρονα θα σταλούν και τα πρώτα «μηνύματα» στις διάφορες ομάδες των αναρχικών που δρουν με ορμητήριο τα Εξάρχεια, όπως ο Ρουβίκωνας, καθώς θα δοθεί τέλος στις καταλήψεις των κτηρίων και στο ακαταδίωκτο της ακτιβιστικής βίας , αλλά και στα διάφορα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο