Ελλάδα

Χαλκιδική: Επιστροφή στην κανονικότητα – Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των ζημιών

Χαλκιδική: «Σε μεγάλες τουριστικές περιοχές έχει δοθεί ρεύμα και νερό και οι λουόμενοι έχουν πρόσβαση στην παραλία» τόνισε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας.

Χαλκιδική: Τρεις ημέρες μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, η ζωή στη Χαλκιδική επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα. Εξακολουθούν να υπάρχουν μικρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε σημεία της πληγείσας περιοχής, αλλά αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019.

Στον δήμο Νέας Προποντίδας οι ζημιές αποκαθίστανται και η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν επιστρέψει στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου, σε ποσοστό πάνω από 90%. «Έχουμε μικρά προβλήματα, τα οποία κατά τη διάρκεια της μέρας θα τελειώσουν κιόλας» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς. Τόνισε ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΥΕ και της καθαριότητας εργάζονται για να αποκαταστήσουν και τις τελευταίες βλάβες, ενώ σε μεγάλες τουριστικές περιοχές έχει δοθεί ρεύμα και νερό και οι λουόμενοι έχουν πρόσβαση στην παραλία.

«Έχουμε επιστρέψει στην ομαλότητα» υπογράμμισε ο κ. Καρράς. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι αυτό έγινε «πολύ γρήγορα» χάρη στη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στη Σιθωνία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, παρότι έχει ηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής (πάνω από το 80% της Σάρτης και πάνω από το 90% του Ν. Μαρμαρά) το ρεύμα και το νερό δεν έχουν επιστρέψει σε κάποιες περιοχές. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, καθώς σε ορισμένες τουριστικές ζώνες του παραλιακού μετώπου το ρεύμα δεν έχει ακόμη επιστρέψει.

«Στο Ν. Μαρμαρά, ένα τμήμα της τουριστικής περιοχής, η περιοχή του δημοτικού σχολείου και η πλαζ δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ακόμη. Έχει πεσμένες πέντε κολώνες μέσα στον οικισμό. Επίσης, δεν έχει ρεύμα σε κάποια τμήματα, με τουριστική κίνηση, στο παραλιακό μέτωπο της Σάρτης και της Συκιάς» δήλωσε ο κ. Ντέμπλας και πρόσθεσε: «Έχουμε, ωστόσο, λάβει διαβεβαιώσεις από τον νέο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, τον Νίκο Χαρδαλιά – με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία- και από τον υπεύθυνο της ηλεκτροδότησης, ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές».

Στον δήμο της Κασσάνδρας οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε ένα τμήμα της Καλλιθέας δεν έχει επιστρέψει η υδροδότηση, επειδή η μια από τις τρεις γεωτρήσεις που δίνουν νερό στο χωριό έχει υποστεί βλάβη. Η συγκεκριμένη βλάβη, πάντως προβλέπεται να αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες. Παραμένει χωρίς ρεύμα – αλλά μέσα στις επόμενες ώρες θα δοθεί και εκεί – μια περιοχή μικρή σε έκταση, έξω από το Πολύχρονο, μεταξύ Πολύχρονου και Καλλιθέας.

«Είναι πια μικρά τα προβλήματα, έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Κασσάνδρας Γιώργος Κυρίτσης.

Πιερρακάκης: “Το σύστημα του 112 οφείλει να έχει παραδοθεί και να είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του έτους”

“Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε μια μέρα” τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνει ότι το σύστημα του 112 οφείλει να έχει παραδοθεί και να είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προσθέτει ότι αναζητά λύσεις “τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο ενδιάμεσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”.

Μιλώντας για τον ψηφιακό ανένδοτο που κήρυξε και την καταπολέμιση της γραφειοκρατίας επισήμανε: “ο πρώτος στόχος αφορά μια σειρά από απλοποιήσεις διαδικασιών, με αρχική έμφαση στη γέννηση ενός παιδιού και στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ο δεύτερος στόχος αφορά τη δημιουργία ψηφιακών ταυτοτήτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα για να μπορούν οι πολίτες να αποκτούν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες. Ο τρίτος, τη δημιουργία ενιαίας πύλης εισόδου για το Δημόσιο. Δηλαδή τη συγκέντρωση όλης της διαθέσιμης πληροφορίας σε ένα σημείο, κατά τα πρότυπα του αγγλικού Gov.uk”.

Αναφερόμενος στο πώς από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Πιερρακάκης είπε “είμαστε σε μια φάση που αποτελεί ιστορικό σημείο καμπής. Αν δει κανείς τον ελληνικό 20ο αιώνα, στα σημεία καμπής οι διαχωριστικές γραμμές του πολιτικού συστήματος επαναχαράσσονται-συχνά από το μηδέν”. “‘Επειτα από δέκα χρόνια κρίσης, καλούμαστε να επανεφεύρουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Απαιτούνται νέες συνθέσεις και διάθεση μεγάλων υπερβάσεων. Αυτή ήταν και η εντολή της 7ης Ιουλίου” τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο