Ελληνικά ομόλογα: Οι αποδόσεις τους έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, μετά την επιστροφή των Συντηρητικών στην εξουσία με αυτοδυναμία, αυξάνοντας τις ελπίδες για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, γράφουν οι Times του Λονδίνου. Ο Κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός μετά από σαρωτική νίκη του κόμματός του, της ΝΔ, η οποία δεσμεύτηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προσελκύσει επενδύσεις.
Ο Μάρκους Αλενσπαχ, επικεφαλής ερευνών σταθερών εισοδημάτων της τράπεζας Julius Baer, δήλωσε ότι η αγορά είχε ήδη συνυπολογίσει «θετικές εξελίξεις» για το ελληνικό χρέος. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά άνω των 200 μονάδων βάσης από τις αρχές του χρόνου, έχοντας καλύτερη απόδοση από τις αντίστοιχες της Ιταλίας, εν μέρει λόγω της προσδοκίας για άνοδο στην εξουσία της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά η τουρκική λίρα δείχνει αστάθεια στις αγορές μετά την απόλυση του Tούρκου κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν.
Telegraph: Παγιδευμένη στο ευρώ η Ελλάδα, θα σέρνεται μέχρι να αποχωρήσει
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη, τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν άνοδο και η Ελλάδα έχει πλέον μια κεντροδεξιά, φιλική προς το επενδυτικό περιβάλλον κυβέρνηση, που δεσμεύεται για περικοπές και μεταρρυθμίσεις της αγοράς – γεγονότα που ενδεχομένως κάνουν πολλούς να θεωρήσουν ότι η ελληνική οικονομία είναι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, γράφει η βρετανική Telegraph.
Ωστόσο, αν και η νέα κυβέρνηση είναι καλύτερη από την αριστερή λαϊκιστική κυβέρνηση που αντικαθιστά και παρόλο που η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση, η ζήτηση εξακολουθεί να πλήττεται από το δυσλειτουργικό νομισματικό σύστημα στο οποίο ανήκει και η χώρα τιμωρείται από το υπερτιμημένο ευρώ και τα υψηλά χρέη. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει είναι να γίνει η νέα Ιταλία – και αυτό δεν αποτελεί λύση.
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα θεωρηθεί ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει επιτέλους στην κανονικότητα. Σίγουρα μιλά τη σωστή γλώσσα. Η ΝΔ υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις και να μειώσει κάποιους φόρους. Είναι ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την προσφορά πρόγραμμα που σίγουρα χρειάζεται. Οι επενδυτές σίγουρα φαίνεται να θεωρούν ότι η χώρα θα πάει καλύτερα.
Ωστόσο, τα προβλήματα για την Ελλάδα παραμένουν, όσο είναι παγιδευμένη στο ευρώ για τρεις λόγους: πρώτον, το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, δεύτερον, η ΕΕ εξακολουθεί να επιβάλλει τιμωρητική λιτότητα απαιτώντας υψηλά πλεονάσματα και, τρίτον, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό. Επενδυτές που ελπίζουν ότι θα κερδίσουν από τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας θα απογοητευτούν, ενώ η κατάρρευση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων θα συνεχίσει να αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας του ευρώ, ισχυρίζεται η βρετανική εφημερίδα.
Independent: Ο νέος πρωθυπουργός αντιμέτωπος με δύσκολο αγώνα
O νέος πρωθυπουργός αντιμέτωπος με δύσκολο αγώνα καθώς η Ελλάδα παλεύει με την οικονομική κρίση, την απογοήτευση και την ακροδεξιά, γράφει η βρετανική Independent. Η νίκη της ΝΔ χαιρετίζεται ως ήττα του λαϊκισμού και επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Οι υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη για περικοπές φόρων βασίζονται στην ικανότητά του να πείσει τους δανειστές να χαμηλώσουν τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που δε θα είναι εύκολο, επισημαίνει ο Γ.Μουζάκης, εκ των εκδοτών του Macropolis. Επίσης δύσκολη θα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται μετριοπαθής κεντρώος, αλλά το κόμμα του περιέχει εθνικιστικά στοιχεία και είναι παραδοσιακά κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία. Η ΝΔ κατηγορείται επίσης από πολλούς για οικονομική κακοδιαχείριση που οδήγησε στην κρίση. Ο καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, Άρης Χατζής, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι βουλευτές που προτιμούν οι Συντηρητικοί ψηφοφόροι προέρχονται από την παλιά ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιο κοινωνικά φιλελεύθερη και φιλική προς την αγορά από ό,τι το κόμμα συνολικά.
Στην αντιπολίτευση, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Χατζής θεωρεί ότι θα επιστρέψει στις άγριες, καιροσκοπικές τακτικές που εφάρμοσε πριν το 2015.
Αλλά, αυτή τη φορά μπορεί να έχει ένα «αγκάθι» στο πλάι του – τον Γ. Βαρουφάκη. Πολλοί γιορτάζουν για την αδυναμία της Χρυσής Αυγής να κερδίσει έδρες. Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην εξαφάνιση των ακροδεξιών ιδεών. Οι ψήφοι μοιράστηκαν με την εθνικιστική Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Δεν είναι τόσο έξυπνος όσο ο Βαρουφάκης, αλλά πιθανότατα θα προκαλέσει κάποιο χάος», δηλώνει ο κ. Χατζής.
Και παρά τη φήμη του Κ.Μητσοτάκη ως φιλελεύθερου και αντιλαϊκιστή, ο ίδιος φαίνεται να κέρδισε κάποιους ακροδεξιούς ψηφοφόρους τηρώντας σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και εκμεταλλευόμενος τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το μακεδονικό. «Ο Μητσοτάκης είναι κεντρώος, αλλά πολλά στελέχη του κόμματός του δεν είναι», επισημαίνει η Δάφνη Χαλικιοπούλου, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Παν/μιο του Reading και ειδική σε θέματα ακροδεξιάς. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή. «Υπάρχει ακόμα πολλή απογοήτευση», «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα», λέει η κα Χαλικιοπούλου στον Independent.
Le Monde: «Η ευρωζώνη θάβει τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη»
«Η ευρωζώνη θάβει τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη», έχει ως τίτλο άρθρο της γαλλικής Le Monde, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλοι πιστωτές έκαναν ήδη γνωστό ότι θα αρνηθούν να επαναδιαπραγματευθούν με την Ελλάδα τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. Μετά τα συγχαρητήρια, η προειδοποίηση. Την επομένη της εκλογικής νίκης του Κ.Μητσοτάκη οι ευρωπαίοι πάγωσαν τις ελπίδες του νέου πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευθεί την δημοσιονομική πολιτική της χώρας του, παρόλο που το είχε αφήσει να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Την ίδια άποψη έχει και η Γαλλία, που εκτιμά ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση δεν μπορεί θα επαναδιαπραγματευθεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, με φόβο ένα αδιέξοδο για τη χώρα ή των δυσκολιών για τη νομισματική ένωση. Στην έκθεση τους προς το συμβούλιο υπουργών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το σεβασμό στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, διαπιστώνουν μία επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και αναφέρουν ότι η μείωση των φόρων και οι ενισχύσεις στους συνταξιούχους, που ανήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης.
Αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.
Τότε οι Ευρωπαίοι επιφυλάχθηκαν να αντιδράσουν. Αλλά την επαύριον των εκλογών, έφθασε η σκληρή ώρα. Παρατίθενται οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος είναι θεμέλιος λίθος του προγράμματος βοήθειας από τη αρχή», ανακοινώνοντας συγχρόνως τη πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται αποτελεί «μακροπρόθεσμο εταίρο» της Ελλάδας, δεδομένου ότι τα δάνεια των 200 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για περίοδο άνω των 40 ετών και ότι συνεπώς θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Στην Ελλάδα, συνεπώς, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει περισσότερο από μία υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας που δεν θα τηρηθεί, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα