Εύα Κορ: Η Εύα Μόζες Κορ, μια επιζήσασα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του διαβόητου γιατρού του Γιόζεφ Μένγκελε, πέθανε στην Πολωνία στη διάρκεια επίσκεψής της στον τόπο του μαρτυρίου της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Guardian. Η γεννημένη στη Ρουμανία Κορ, η οποία ίδρυσε το Μουσείο των Κεριών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ενημέρωση του κόσμου για το Ολοκαύτωμα, ήταν 85 ετών.
«Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο της Εύα Κορ, μιας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, υπερμάχου της συγχώρεσης και ιδρύτριας του “Μουσείου των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης”», ανέφερε το μουσείο στον λογαριασμό του στο Twitter. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κορ πέθανε την Πέμπτη στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας στη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψης που διοργανώνει το μουσείο και η οποία περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Άουσβιτς, στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο που βρίσκεται στην γειτονική κωμόπολη Όσβιετσιμ.
«Μόλις πριν από πέντε ημέρες είχαμε καταγράψει την μαρτυρία της Εύα Κορ, μιας επιζήσασας του Άουσβιτς για τα αρχεία του Μουσείου του Άουσβιτς. Σήμερα πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου της», ανέφερε από την πλευρά του το Μουσείο του Άουσβιτς στο Twitter. «Συντετριμμένος σας ενημερώνω ότι η Εύα Κορ πέθανε και θα ταφεί στις ΗΠΑ», δήλωσε χθες στο AFP με γραπτό του μήνυμα ο επικεφαλής ραββίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριχ.
«Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζί, ένιωσα απελευθερωμένη από το Άουσβιτς»
«Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας», έλεγε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς, την οποία είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. «Διέφυγα από την ναζιστική Γερμανία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζί, ένιωσα απελευθερωμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που είχα βιώσει», έλεγε.
Η Κορ έλεγε επίσης ότι για εκείνην, το να δίνει κάποιος μάχη κατά των φυλετικών προκαταλήψεων που μπορούν να οδηγήσουν στη γενοκτονία είναι το ίδιο απλό με το να «αντιμετωπίζουμε αλλήλους με σεβασμό και με δίκαιο τρόπο». «Δεν χρειάζονται μεγάλοι νόμοι ή κυβερνήσεις γι αυτό». Η Κορ είχε καταθέσει το 2015 στη δίκη του πρώην αξιωματικού των SS, του αποκαλούμενου «λογιστή του Άουσβιτς», ο οποίος καταδικάστηκε για τον ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι Ναζί στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γκρένινγκ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 96 ετών, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ως συνεργός σε δολοφονία συμβάλλοντας στην αποστολή, την άνοιξη 1944, 300.000 Εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Ο Όσκαρ Γκρένινγκ πέθανε χωρίς να έχει ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του. Στη διάρκεια της δίκης η Κορ είχε περιγράψει την εμπειρία της στα χέρια του Μένγκελε, του επονομαζόμενου «Αγγέλου του Θανάτου«, ο οποίος είχε εμμονή με τα δίδυμα.
Οι γονείς της και δύο άλλες αδελφές της πέθαναν στα στρατόπεδα του θανάτου
Εκείνη, μαζί με την δίδυμη αδελφή της Μίριαμ, ήταν 10 ετών και κατάφεραν να επιζήσουν από τις μυστηριώδεις φονικές ενέσεις που έκανε συστηματικά στα παιδιά ο Μένγκελε. Η Κορ είχε ανακαλέσει ότι κάποια φορά που είχε υψηλό πυρετό είδε στο προσκέφαλό της τον Μένγκελε να «γελάει σαρκαστικά». «Τι κρίμα που είναι τόσο μικρή. Έχει μόλις δύο εβδομάδες ζωής», είχε πει ο Μένγκελε, σύμφωνα με την κατάθεσή της.
Εκείνη τότε είχε συρθεί στο πάτωμα, επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, και είχε πάει να βρει την αδελφή της στην οποία ο Μένγκελε είχε κάνει ένεση με μια ουσία για να σταματήσει την ανάπτυξη των νεφρών της. «Αν είχα πεθάνει, η Μίριαμ θα είχε δολοφονηθεί με μια ένεση στην καρδιά της. Ο Μένγκελε θα είχε κάνει την νεκροτομή», είχε καταθέσει η Κορ. Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 οι δύο αδελφές παρακολουθούσαν τους ρώσους στρατιώτες να απελευθερώνουν το Άουσβιτς. «Χαμογελούσαν. Μας έδωσαν σοκολάτες, μπισκότα και αγκαλιές. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας μας». Οι γονείς της και δύο άλλες αδελφές της πέθαναν στα στρατόπεδα του θανάτου.
Το Άουσβιτς-Μπίρκεναου κατασκευάστηκε από την ναζιστική Γερμανία στην υπό την κατοχή της Πολωνία. Με πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους να έχουν εξοντωθεί εκεί μεταξύ του 1940 και του 1945 το στρατόπεδο έγινε σύμβολο της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης από τον Αδόλφο Χίτλερ. Περισσότεροι από 100.000 άλλοι άνθρωποι εξοντώθηκαν εκεί, περιλαμβανομένων μη Εβραίων Πολωνών, Ρομά, σοβιετικών κρατούμενων πολέμου και αντιστασιακών κατά των ναζιστών.