Ιταλία: Το ηφαίστειο Στρόμπολι εξερράγη την Τετάρτης, με αποτέλεσμα ένας τουλάχιστον άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός περιτυλίχθηκε από ένα νέφος τέφρας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι. Ένα στέλεχος υπηρεσιών διάσωσης είπε ότι το θύμα πιστεύεται ότι ήταν τουρίστας που έκανε περίπατο και σκοτώθηκε από τις πέτρες που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.
Από την αναπάντεχη έκρηξη προκλήθηκαν και πυρκαγιές στη δυτική πλευρά του νησιού που βρίσκεται στα βόρεια της Σικελίας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις από γειτονικά νησιά ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί και ένα Canadair. “Είδαμε την έκρηξη του ηφαιστείου από το ξενοδοχείο. Ακούστηκε ένας δυνατός βρυχηθμός”, είπε η Μικέλε Φαβορίτο, που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Φίκο Γκράντε, στην ανατολική πλευρά του νησιού. “Βουλώσαμε τ’ αυτιά μας και μετά ένα σύννεφο στάχτης μας κάλυψε. Ο ουρανός καλύφθηκε από στάχτη, ένα πολύ μεγάλο σύννεφο”, πρόσθεσε.
Η Φιόνα Κάρτερ, μια Βρετανίδα τουρίστρια στο νησί Παναρέα, που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Στρόμπολι, άκουσε επίσης την έκρηξη. “Γυρίσαμε και είδαμε ένα μανιτάρι καπνού να βγαίνει από το Στρόμπολι. Σοκαριστήκαμε. Η καυτή λάβα άρχισε να τρέχει στην πλαγιά, προς το χωριουδάκι Τζινόστρα”, αφηγήθηκε. “Το σύννεφο μεγάλωνε ολοένα, ήταν άσπρο και γκρι. Κάλυψε το Τζινόστρα και μετά ολόκληρο το Στρόμπολι. Πολλά σκάφη απέπλευσαν για το Στρόμπολι”, συνέχισε.
Ο Στέφανο Μπράνκα, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, είπε ότι επρόκειτο για μια παροξυσμική ηφαιστειακή έκρηξη, ένα σπάνιο γεγονός μεγάλης έντασης.
Οι τουρίστες συχνά ανεβαίνουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στα 924 μέτρα, για να δουν τον κρατήρα του. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν κάποιος βρισκόταν εκεί τη στιγμή της έκρηξης. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο geology.com το Στρόμπολι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και από το 1932 καταγράφονται σχεδόν διαρκώς εκρήξεις.
Ηφαίστειο Στρομπόλι
Το Στρόμπολι είναι ένα μικρό νησί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας. Πρόκειται για μια από τις οκτώ Αιολίδες Νήσους, ένα ηφαιστειακό τόξο βόρεια της Σικελίας – μάλιστα είναι η κατ’ εξοχήν Αιολίδα, καθώς εκεί πιστευόταν ότι κατοικούσε ο «ταμίας των ανέμων». Στο νησί ζουν σήμερα από 400 έως 750 μόνιμοι κάτοικοι.
Το νησί οφείλει την ύπαρξή του στα υλικά που εναποθέτουν οι εκρήξεις του ηφαιστείου, κατά τη διάρκεια μιας μακραίωνης διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από περίπου 160.000 χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη έλαβε χώρα στις 2 Αυγούστου 2008.
Το ηφαίστειο στέκεται 926 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ύψος 2.000 μέτρων πάνω από τον πυθμένα της. Στην κορυφή του υπάρχουν τρεις ενεργοί κρατήρες. Χαρακτηριστικό γεωλογικό στοιχείο του αποτελεί η λεγόμενη «Sciara del Fuoco» (Ρυάκι της Φωτιάς), μια κοιλότητα σε σχήμα πετάλου που σχηματίστηκε με την πάροδο των τελευταίων 13.000 ετών, μετά από συνεχείς κατολισθήσεις στη βορειοδυτική πλευρά του κώνου.