Σύνοδος Κορυφής: Δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ σχετικά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Η διάσταση απόψεων που επικρατεί, οδήγησε στη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Στον “αέρα” η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, έχουν “συρθεί” σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων και… διαφωνιών, δίχως να έχει βγει μέχρι στιγμής “λευκός καπνός”.
Την πληροφορία για τη διακοπή της Συνόδου αλλά και την επανέναρξή της αύριο στις 11, μετέδωσε ο σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρεμπέν Αμάν: «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11 (σ.σ. 12 ώρα Ελλάδας»). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οκτώ πρωθυπουργοί της ΕΕ, μεταξύ άλλων και ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλαν μήνυμα όσον αφορά την επιμονή στην υποψηφιότητα του Τίμερμανς στη θέση του προέδρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το βασικό μήνυμα που στέλνουν είναι πως επιβάλλεται η αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν, μετά από 15 χρόνια που βρίσκεται συνεχώς πρόσωπο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Οι ολονύχτιες διαβουλεύσεις δεν μείωσαν την ένταση. Ήδη, η τωρινή σύνοδος έχει καταφέρει να ξεπεράσει και εκείνη που αφορούσε το ελληνικό ζήτημα το 2015, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. «Η σύνοδος αυτή ήταν πολύ άσχημα προετοιμασμένη», σχολίασε Eυρωπαίος διπλωμάτης, προφανώς δυσαρεστημένος από τις ανεπαρκείς κατ’ αυτόν διαβουλεύσεις.
Ήδη από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε διαφανεί ότι η εκλογή του Φρανς Τίμερμανς δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς η υποψηφιότητα του Ολλανδού ήταν μια προσπάθεια κάποιων ηγετών ώστε να αποφύγουν μια θεσμική κρίση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνουν οι 28 για την προεδρία της Κομισιόν.
Η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) είχαν εξ αρχής εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους για τον κ. Τίμερμανς, θεωρώντας ότι η επιμονή του για το σεβασμό του κράτους δικαίου και της νομιμότητας εντός της ΕΕ, αποτελούσε ενδεχόμενη απειλή για τα εθνικά τους συμφέροντα.