Δραματικές αλλαγές έχουν διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά και στη συχνότητα εμφάνισης φαινομένων τα οποία δεν συνάδουν με την εποχή. Η μελέτη ερευνητών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών “φώτισε” το ζήτημα και έδωσε μια σειρά από απαντήσει σχετικά με το τι συμβαίνει αλλά και το τι θα… έπρεπε να συμβαίνει, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μελέτη του Αστεροσκοπείου, κάθε δεκαετία που περνά, παρατηρούμε ότι στην Ελλάδα αυξάνονται οι ζεστές ημέρες και παράλληλα μειώνονται τα βράδια που επικρατεί αρκετό κρύο. Η έρευνα παρουσιάζει το “σοκαριστικό” στοιχείο της αύξησης των ζεστών ημερών, οι οποίες μεγαλώνουν κατά πέντε ημέρες ανά δεκαετία. Το μεγαλύτερο “πλήγμα” το δέχονται περιοχές της δυτικής αλλά και της βόρειας Ελλάδας.
Παραδείγματος χάρη, στα Ιωάννινα έχουμε έξι περισσότερες ζεστές ημέρες ανά δεκαετία μέτρησης. Παράλληλα, στην ήδη ευάλωτη από τη ζέστη, πόλη της Λάρισας, ο ρυθμός αγγίζει τις τέσσερις ημέρες ανά δεκαετία. Ο ίδιος ρυθμός καταγράφεται και στην Αττική. Αντίθετα, τον μικρότερο ρυθμό αύξησης παρουσιάζουν μέρη όπως η Ρόδος και η Κρήτη, με τρεις και δύο ημέρες ανά δεκαετία, αντίστοιχα.
Ολοένα και λιγότερες οι κρύες νύχτες
Από τη στιγμή που οι ζεστές ημέρες αυξάνονται, τότε οι κρύες νύχτες μειώνονται. Στην έρευνα, οι νύχτες αυτές καταγράφονται ως περίοδοι όπου ο άνθρωπος μπορεί να αισθανθεί δροσιά ή κρύο και ελαττώνονται ανά επτά κάθε δεκαετία.
Όσον αφορά τις περιοχές της Ελλάδος, η μεγαλύτερη μείωση των νυχτών που επικρατεί δροσιά ή κρύο, εντοπίζονται στη νότια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη Ρόδο και στην Κρήτη, οι κρύες νύχτες ελαττώνονται με ρυθμό εννέα νυχτών ανά δεκαετία. Στην Αττική, η μείωση παρατηρείται στις επτά νύχτες ανά δεκαετία, στη Λάρισα πέντε ανά δέκα χρόνια, όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Η ανάλυση της μελέτης
Η μελέτη των επιστημόνων του Αστεροσκοπείου βασίστηκε σε υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις του κλίματος και εφαρμόζοντας ένα εξειδικευμένο άνθρωπο-βιομετεωρολογικό μοντέλο. Ως αντικείμενα μελέτης ήταν τα χαρακτηριστικά και οι τάσεις των άνθρωπο-βιοκλιματικών συνθηκών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της περιόδου 1987 – 2016.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου -όχι μόνο της Ελλάδας– υπέστη σημαντική θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το ισχυρό κύμα καύσωνα που έχει πλήξει την κεντρική και δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, παραμένει μία από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή περιοχές της Ευρώπης, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, όπως επιβεβαιώνει και η μελέτη τους.