Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε “επίθεση” κατά της Ελλάδας μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος το οποίο λειτουργεί ρυθμιστικά στις υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Συγκεκριμένα, ο Χαμί Ακσόι εγκάλεσε την Αθήνα, τονίζοντας πως η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, με τη μη αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα.
Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας τα εξής: “Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις λάθος πρακτικές της, η Ελλάδα κλιμακώνει τις παραβιάσεις» τονίζει ο ίδιος, κατηγορώντας παράλληλα τη χώρα μας ότι θέτει υπό τον έλεγχό μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας τον μουφτή και το έργο τους. Το εν λόγω διάταγμα, το οποίο προβλέπει κανόνες για το διοικητικό καθεστώς, τη δομή και τις αρμοδιότητες των μουφτήδων είναι μια παραβίαση τους Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να καθορίζει και να διαχειρίζεται τα θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε μάλιστα ότι “αυτό το διάταγμα στοχεύει στην ισοπέδωση της αυτονομίας των μουφτήδων, μετατρέποντάς τους σε μια κανονική κυβερνητική υπηρεσία. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα”.
“Η Ελλάδα δεν μπήκε σε συζητήσεις με τη μειονότητα”
Στην τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η χώρα μας δεν έκανε κίνηση για να συζητήσει με τους εκπροσώπους της μειονότητας: “Αντ’ αυτού, εμπιστεύτηκε ορισμένους κύκλους, υπεύθυνους για θρησκευτικά θέματα μέσα στην κυβέρνηση, να προετοιμάσουν το διάταγμα αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστή πηγή προβλημάτων και πρακτικών καταπίεσης. Αυτό αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι η ελληνική νοοτροπία απέναντι στη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις.
Στη συνέχεια, ο Ακσόι έκανε την πρότασή του προς την Ελλάδα, σε έντονο τόνο: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και να αποτρέψει το λάθος της παρανόμως διορισθέντων μουφτήδων».
Κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τις ελληνικές αρχές επειδή περιείχαν τη λέξη «Τούρκος» στα ονόματά τους.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις» κατέληξε.