Τεχνολογία

Curiosity: Η φωτογραφία-μυστήριο από τον Άρη που φούντωσε τα σενάρια για εξωγήινους

Το Curiosity έστειλε στη Γη μια φωτογραφία η οποία στάθηκε αρκετή για να πυροδοτήσει εκ νέου τα σενάρια για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Τι δείχνει η επίμαχη φωτογραφία.

Εδώ και επτά χρόνια, η NASA έχει στείλει στον Άρη το ρόβερ Curiosity, ούτως ώστε να εξερευνήσει υπό καλύτερες προϋποθέσεις τον κόκκινο πλανήτη. Ανά τα χρόνια, το μη επανδρωμένο όχημα έχει “οργώσει” τον γειτονικό πλανήτη, στέλνοντας πίσω στη Γη πολύτιμα δείγματα από την επιφάνειά του, αλλά και φωτογραφίες από την ατμόσφαιρα. Η συνεισφορά του Curiosity είναι αδιαμφισβήτητη, με το feedback που στέλνει να γίνεται αντικείμενο έρευνας ή… όπως στην περίπτωσή μας, αντικείμενο σχολίων.

Το τελευταίο δείγμα του Curiosity έτυχε… θερμής υποδοχής από την κοινότητα εκείνων που παλεύουν να αποδείξουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία που θα δείτε παρακάτω, εμφανίζεται μια λάμψη στην ατμόσφαιρα του Άρη, η οποία προκαλεί αρκετά ερωτηματικά. Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας κατέληξαν στο ότι πρόκειται για εξωγήινο σκάφος. Ωστόσο, οι επιστήμονες κινούνται σε διαφορετικό μήκος κλίματος, αφήνοντας στην άκρη τα σενάρια για εξωγήινους.

Η NASA, που πάντως κάνει τις προσπάθειές της για εύρεση “ιχνών” ζωής σε άλλους πλανήτες, πιστεύει ότι η είναι πολύ πιθανή η εξήγηση της ηλιακής αντανάκλασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό ευθύνεται για την παρουσία της λάμψης στη φωτογραφία του Curiosity. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες της NASA, προέρχεται από κάποια ηλιακή αντανάκλαση στους βράχους ή από την κοσμική ακτινοβολία ή από μια αναλαμπή στον ίδιο το φακό της κάμερας.

Η φωτογραφία του Curiosity που τρέλανε τους συνομωσιολόγους

Όσο στη Γη θα… τσακώνονται για το περιεχόμενο των φωτογραφιών του Curiosity, το συμπαθές ρόβερ θα συνεχίζει την αποστολή του στον Άρη. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεγεί στον κρατήρα Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του νερού και έρευνες για τον αν ο πλανήτης έχει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.

Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 τις 10:02 EST από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσεδαφίστηκε στήν περιοχή Αιολίς Πάλους, στο κρατήρα Γκέιλ, τις 6 Αυγούστου 2012, 05:17 UTC. Το ρομπότ προσγειώθηκε περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Μπράντμπερι Λάντινγκ, μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.