Υγεία

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθεί την καρδιά για πιθανή ανακοπή

Ένα νέο, ανέπαφο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία της υγείας. Πρόκειται για ένα έξυπνο εργαλείο που παρακολουθεί την ανθρώπινη καρδιά για πιθανή ανακοπή την ώρα που κοιμούνται.

Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ένα νέο σύστημα παρακολουθεί την καρδιά ανθρώπων την ώρα που κοιμούνται και ελέγχει για πιθανή ανακοπή. Το νέο αυτό σύστημα βασίζεται σε ένα «έξυπνο» φορητό ηχείο (όπως το Amazon Alexa και το Google Home) ή σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο για να ανιχνεύει τον ήχο της αναπνοής και να καλέσει αυτόματα για επείγουσα βοήθεια, αν χρειαστεί.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει -από απόσταση έως έξι μέτρων- σωστά το 97% των περιπτώσεων αναπνευστικών συμβάντων που προδιαθέτουν για καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ψηφιακής υγείας “npj Digital Medicine”.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από ανακοπή, συχνά μόνοι στο σπίτι τους, όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά. Περίπου οι μισοί εμφανίζουν λίγο πριν αγωνιώδη αναπνοή, καθώς αγωνίζονται να πάρουν οξυγόνο. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, η έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα επίπεδα επιβίωσης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι παρίσταται κάποιος τη στιγμή που η ανακοπή συμβαίνει.

Η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων

Οι ερευνητές συνέλεξαν 162 κλήσεις ανθρώπων (που πάθαιναν ανακοπή) σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μεταξύ του 2009 και του 2017 και εξήγαγαν δυόμισι δευτερόλεπτα ήχου στην αρχή κάθε περιστατικού αγωνιώδους αναπνοής, ώστε να δημιουργηθούν συνολικά 236 ηχογραφήσεις. Η ομάδα αποθήκευσε τις ηχογραφήσεις σε διαφορετικές «έξυπνες συσκευές» – Amazon Alexa, ένα iPhone 5s και ένα Samsung Galaxy S4 – και χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) για να ενισχύσει το σύνολο των δεδομένων σε 7.316 «θετικές» ενδεικτικές ηχογραφήσεις.

Πρώτες βοήθειες σε άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή

Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα «αρνητικό» σύνολο δεδομένων, δηλαδή ήχοι που δεν κατηγοριοποιούνταν ως αγωνιώδης αναπνοή. Αυτές οι ηχογραφήσεις περιείχαν τυπικούς ήχους που κάνουν οι άνθρωποι στον ύπνο τους, όπως ροχαλητό ή αποφρακτική άπνοια ύπνου, καθώς επίσης συνήθεις τυχαίους ήχους, όπως γαυγίσματα, κορναρίσματα αυτοκινήτων, θόρυβοι κλιματιστικού κ.α., που ακούγονται συχνά σε ένα σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα «εκπαιδεύθηκε», ώστε να διακρίνει τις επικίνδυνες διαταραχές της αναπνοής από τις πιο αθώες και να μην ειδοποιεί αυτόματα το ασθενοφόρο χωρίς λόγο.

Νέο σύστημα ανιχνεύει τη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας

Η μελέτη δείχνει ότι το νέο σύστημα ανιχνεύει σωστά τις αναπνευστικές ανωμαλίες κατά 97%, όταν η συσκευή τοποθετείται σε απόσταση έως έξι μέτρων από την πηγή του ήχου. Ο νέος αλγόριθμος θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε σαν μια αυτόνομη εφαρμογή (app) είτε σαν μια λειτουργία σε ένα «έξυπνο» ηχείο ή smartphone, που θα «τρέχει» παθητικά και θα παρακολουθεί την αναπνοή, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τη νέα τεχνολογία μέσω της νεοσύστατης εταιρείας Sound Life Sciencies, τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.