Video

Ψωμάκια βουτύρου για πρωινό

Σήμερα ετοιμάζουμε εύκολα ψωμάκια βουτύρου, που είναι ιδανικά για το πρωινό μας.

Η σημερινή συνταγή είναι εύκολη και νόστιμη και θα κάνει στο σπίτι σας να μυρίσει υπέροχα. Σήμερα ετοιμάζουμε ψωμάκια βουτύρου για πρωινό. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει να τα συνδυάσουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι και δεν θα χάσουμε.

Ψωμάκια βουτύρου για πρωινό: Υλικά συνταγής

Για τα ψωμάκια

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 γραμ. Χωριό βούτυρο αγελάδος (σε θερμ. δωμ.)
  • 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 230-240 γραμ. γάλα χλιαρό

Για την επάλειψη

  • Χωριό βούτυρο με κρεμώδη υφή / Χωριό soft ελαφρύ / Χωριό Soft με βούτυρο τ. Κερκύρας
  • μαρμελάδα πορτοκάλι

Ψωμάκια βουτύρου για πρωινό: Εκτέλεση συνταγής

  • Για τα εύκολα ψωμάκια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, τη ζάχαρη και σκορπάμε το βούτυρο με δύο κουταλάκια εδώ κι εκεί πάνω στο αλεύρι.
  • Με τα δάχτυλα τρίβουμε τα υλικά να γίνουν όπως η βρεγμένη άμμος. Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα.
  • Με ένα κουτάλι κάνουμε λακκούβα στη μέση των υλικών και ρίχνουμε το γάλα.
  • Με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε τα υλικά, κάνοντας κάθετες κινήσεις, σαν να τα κόβουμε.
  • Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε με το χέρι μας.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ αφράτη και να έχει υγρασία χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  • Αν είναι σκληρή, ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό. Την κάνουμε μια μπάλα.
  • Την πατάμε στον πάγκο με την παλάμη να γίνει χοντρό φύλλο με 2 εκ. ύψος.
  • Βουτυρώνουμε ελαφρά μικρό ταψάκι με διάμετρο όσο και η ζύμη (περίπου 20 εκ.).
  • Με μικρό κουπ πατ, 4,5 εκ., ή με κοφτερό μαχαίρι (βουτηγμένο σε αλεύρι γιατί η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή) κόβουμε δισκάκια ζύμης.
  • Τα τοποθετούμε το ένα κολλητά με το άλλο στο ταψάκι.
  • Πρέπει να είναι κολλημένα τα μπαλάκια ζύμης και μικρό το ταψάκι για να πάρουν ύψος κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, αλείφουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 30΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  • Αν θέλουμε, αφού τα αλείψουμε με γάλα, πασπαλίζουμε κανέλα και ζάχαρη.
  • Τρώγονται ζεστά-καυτά, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι τέλεια με βούτυρο και μαρμελάδα ή πραλίνα.

Πηγή: argiro.gr