Στο αρχείο μπαίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – η έρευνα που είχε ανοίξει η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τον Κώστα Σημίτη, τα μέλη της οικογένειας του και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, η οποία άνοιξε με αφορμή την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσεράν. Όπως μεταδίδει ο σταθμός ΣΚΑΪ, η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων έθεσε στο αρχείο την υπόθεση. Την απόφαση για τις έρευνες είχε λάβει η επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη. Εκτός από την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, είχαν ερευνηθεί και στελέχη που είχαν διατελέσει στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν στις γαλλικές αρχές.
Κώστας Σημίτης: Δεν έχω τίποτα να κρύψω
Συκοφαντίες είχε χαρακτηρίσει τότε τα όσα ακούγονταν γύρω από το όνομά του ο Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζοντας ευπρόσδεκτη την έρευνα για τους λογαριασμούς του. «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατάθεση Ζοσεράν
Όσα είπε το 2006 στις γαλλικές αρχές το στέλεχος της Thales, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν πρακτικές διαφθοράς από την εταιρία του για να πάρει το έργο των φρεγατών, μπήκαν στο μικροσκόπιο της Αρχής, η οποία άνοιξε τους λογαριαςμούς συνολικά 7 προσώπων, μεταξύ των οποίων και του αδελφού του Κώστα Σημίτη, Σπύρου Σημίτη. Σύμφωνα με τον Ζοσεράν, η γαλλο-ολλανδική εταρία Thales έχασε το έργο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, γιατί «χτύπησαν χαμηλά» ενώ η αμερικανική Saic (σ.σ που τελικά πήρε το έργο) «στόχευσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό» όπως του είχε πει ο αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα.