Γεύση

Σπανακόπιτα: Με φύλλο κουρού και φέτα

Η σπανακόπιτα με φέτα και φύλλο κουρού είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής οικογένειας.

Η σπανακόπιτα είναι ένα φαγητό που σπάνια λείπει από το τραπέζι μιας ελληνικής οικογένειας. Όταν είναι φτιαγμένη με φύλλο κουρού και φέτα τότε κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Μπορεί η παρασκευή της να μοιάζει δύσκολη, αλλά όπως θα δείτε στην παρακάτω συνταγή κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Συστατικά συνταγής

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 40 γρ. νερό
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 500 γρ. φέτα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 650 γρ. ζύμη κουρού
  • 20 γρ. σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το σπανάκι, το νερό και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του, χάσει όλη την υγρασία του και να παραμείνει το 1/5 από τον συνολικό όγκο του. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι, το αλάτι, το πιπέρι, το τυρί κρέμα, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και απλώνουμε το ένα φύλλο κουρού. Απλώνουμε τη γέμιση, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο κουρού. Τυλίγουμε περιμετρικά για να σχηματίσουμε τον κόθρο και απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χαράσσουμε σε 8 κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει σε σχάρα και σερβίρουμε.

Η συνταγή ανήκει στον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com