H νέα μίνι σειρά του HBO, «Chernobyl», έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες της χρονιάς. Όλοι όσοι είδαν τα επεισόδια της σειράς μιλάνε για τα καλύτερα λόγια για τη σειρά και την απόδοση της ιστορίας που συγκλόνισε τον κόσμο. Η σειρά διαδραματίζεται στην πόλη που έγινε το μοιραίο πυρηνικό ατύχημα που συγκλονίζει τον κόσμο μέχρι τη σημερινή μέρα. Η σειρά αποτελείται από πέντε επεισόδια κάτι που τη βοηθάει να κρατηθεί σε εξαιρετικό επίπεδο σε όλη τη διάρκεια της.
Δημιουργός του Chernobyl είναι ο Craig Mazin με τους Jared Harris, Stellan Skarsgård και Jessie Buckley στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά με εξαιρετική σκηνοθεσία που έχει ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών με βάση τη βαθμολογία στο IMDB.
Συγκεκριμένα, η σειρά «Chernobyl» έχει μέση βαθμολογία 9,7 αστέρια στα 10, από περίπου 140.000 χρήστες. Έτσι, έχει γίνει η σειρά με την μεγαλύτερη βαθμολογία στο εν λόγω site, αφήνοντας πίσω της άλλες σειρές όπως το Breaking Bad (9,5) του AMC, το Planet Earth II του BBC (9,5) και το Game of Thrones (9,3). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο IMDb ψηφίζει το κοινό και δε βασίζεται σε κριτικές επαγγελματιών.
Όσον αφορά, επαγγελματίες κριτικούς τηλεοπτικών προγραμμάτων, τα sites Rotten Tomatoes και Metacritic είναι τα πιο αξιόπιστα. Σε αυτά η σειρά έχει σκορ 96% στο πρώτο, με μέση βαθμολογία 4,8 στα 5, και στο δεύτερο 83%.
Όμως, αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι η συγκλονιστική σειρά του HBO, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αριστουργηματικό χρονικό της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς με τίτλο «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος». Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, δέκα χρόνια μετά το «ατύχημα», περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη και βάζοντας σε κίνδυνο και την προσωπική της υγεία μίλησε με δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία τοπικών εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων και αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών.
Εκατό από αυτές τις μαρτυρίες αποτέλεσαν το βιβλίο. Μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθανάτων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωµένα παιδιά, μαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο μα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους. «Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία μέσα στο πολυφωνικό βιβλίο.
Το εν λόγω βιβλίο εξιστορεί τη συγκεκριμένη ιστορία και, μάλιστα, η συγγραφέας του έχει βραβευτεί και με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μπορείς να το βρεις και στα ελληνικά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» (πρώτη έκδοση 1985), το οποίο περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσµιο πόλεμο και «Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου» στο οποίο η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας απεικονίζει μέσα από τις μαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων τη μετάβαση από την «αυτοκρατορία» της ΕΣΣΔ στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.